Powered By Blogger

tisdag 7 oktober 2014

Riksidrottsförbundet (RF) har ”pool position” med en ny idrottsminister:
-       Ta nu chansen att lobba för nya skatteregler för elitidrotten

Sverige har fått en ny idrottsminister i Gabriel Wikström, 29 år. Förutom idrottsfrågor ska han också ansvara för folkhälsofrågor. Och det är en bra kombination för ungdomsidrotten. Ser man ungdomsidrotten ur ett folkhälsoperspektiv upptäcker han snart att satsning på ungdomsidrott, ur ett samhällsperspektiv, är oerhörd lönsam. Så jag är övertygad om att med hans bakgrund i ungdomspolitiken ser detta samband mycket tydligt.

Däremot finns inga tecken på att han vill engagera sig i en utvecklad elitidrott. Bortsett från huliganfrågan, som jag tycker föreningarna själva bör ta ett ökat ansvar för, gäller det för Sverige att ”ta hem” fler evenemang på EM- och VM-nivå. Här krävs resurser till specialförbunden, att i samarbete med turistdestinationer, verkligen kunna konkurrera med evenemang, såväl sportsligt som när det gäller infrastrukturen. Det är ju staten, som genom momsen, tar de största intäkterna vid stora idrottsevenemang.

Men den kanske viktigaste frågan för att kunna utveckla elitidrott i Sverige är förändrade skatteregler. Genom åren har vi sett många duktiga svenska idrottsprofiler lämna landet av skatteskäl, Björn Borg, Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg är några sådana exempel. Vi ser det också inom vissa lagsporter, bl a fotboll. De svenska klubbarna har svårt att erbjuda konkurrerande ekonomiska villkor, vilket får till följd att spelarna redan i sin tidiga karriär lämnar landet. Detta dränerar Sverige på fotbollskvalitet vilket får till följd att vi får en sämre Allsvenska. 

Dessa stora svenska idrottsmän- och kvinnor kan tjäna stora pengar under kort tid. Men marginalskatteeffekten i Sverige gör att det är mer ekonomiskt fördelaktigt att vara bosatt i ett annat land.

Men så behöver det inte vara. Man skulle kunna få möjligheten att fördela dessa inkomster, intjänade på en relativ kort tid, på en längre tid. Detta system finns redan i Sverige, men det gäller skogsägare.  Dessa s k Skogskonton beskattas först när man tar ut pengar, vilket får till följd att en skogsägare kan fördela inkomst och skatten på betydligt längre tid. Man går således från inkomstskatt till en form av utgiftsskatt.

Ett liknande system för elitidrottare har diskuterats tidigare i Sverige, men utan resultat. Men nu har RF och svensk idrottsrörelsen chansen att argumentera för ett införande av Idrottskonto, med samma uppbyggnad som Skogskonto. För såväl idrotten som för Gabriel Wikström är detta en win-win situation. Sverige får en bättre konkurrenssituation för elitidrott samtidigt som Wikström sätter ett idrottspolitiskt avtryck som inte någon av hans företrädare har lyckats med.

Fotnot: 
Så här fungerar Skogskonto:

Minsta insättning på Skogskontot är 5 000 kronor per person och beskattningsår. När du sätter in pengar på ditt Skogskonto får du göra avdrag för insättningen och dina pengar beskattas först när du tar ut dem. Det här gör att skatten på dina skogsintäkter kan fördelas på upp till tio år. Uttag får tidigast göras fyra månader efter insättningen. Varje deluttag måste uppgå till minst 1000 kronor”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar