Powered By Blogger

lördag 1 september 2018

Valet 2018:

Olika opinionsundersökningar påverkar var folket lägger sin röst


Inför riksdagsvalet nästa söndag kommer det nästan dagligen olika opinionsundersökningar. Och genast är proffsanalytikerna igång med att pussla ihop olika regeringskonstellationer. 

Men hur går egentligen undersökningarna till? Ja, det finns väl två huvudtyper, dels den traditionella som bygger på ett slumpmässigt urval av svenska folket, dels den typen som är en form av enkätundersökning på nätet. I det förstnämnda fallet är bortfallet relativt stor medan i andra fallet krävs en aktiv handling att medverka som i vilken undersökning som helst, således inget specifikt urval.

I båda fallen ändras också gruppsammansättningen från gång till gång. 

Så låt oss inte förledas att se ”en form av sanning” i nämnda undersökningar. Däremot säger nog undersökningarna åt vilket håll vindarna blåser i de olika undersökningarna och ger en fingervisning vilka partier som ses som vinnare och vilket/vilka partier som kan ses som förlorare.

Men jag tror man kan fastställa en sak, nämligen att människor har en tendens att lägga sin röst på ett vinnande lag, dvs det parti som går framåt. Vem vill rösta på eller vara med i ett förlorande lag?

Därmed kan också konstateras att opinionsundersökningarna, oavsett i vilken form, påverkar var rösterna slutligen hamnar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar