Powered By Blogger

tisdag 31 december 2013

Carlssons tankar önskar


måndag 30 december 2013

Ett litet Nyårsbrev med reflexioner och förväntningar

Så här i nyårstider blickar man såväl bakåt som framåt. Man reflekterar över det som varit och funderar på kommande år. För att prata protokollsspråk kan man säga att jag själv lägger det gångna året ”med godkännande till handlingarna.”

Framtiden då? Ja visst har man förväntningar och förhoppningar. Och man kan dela upp förväntningarna i två högar:

Dels i det lilla perspektivet, familjen, vänner och bekanta, som man önskar att alla får vara friska och få ett gott år.

Dels i det globala perspektivet, att fattigdomen fortsätter att bekämpas och att pågående krig och konflikter får en lösning och ett slut, samt att vidden av naturkatastrofer blir så små som möjligt.
Fattigdom är ju också många gånger en följd krig, konflikter och naturkatastrofer. 

Men det finns också en form av nationell fattigdom. Detta kan vi dagligen se på våra gator i Sverige där människor från, framför allt Rumänien, i all sin desperation, sitter och tigger.

Men här bör andra organisationer och länder, bl a såväl EU som Sverige, sätta press på det landets regering. I denna typ av länder är det djup skillnad mellan fattiga och rika. Genom att införa ökad demokrati och omfördelning av landets resurser, via beskattning, är jag övertygad om att folket inte behöver åka utomlands för att tigga.    

Ett sådant exempel är Grekland, som för att få EU:s sk nödlån tvingades att öka beskattning för välbeställda greker och dess egendomar. Det visade sig ju att många människor aldrig betalade någon form av skatt.  Och i många branscher var det svarthandel som dominerade. Tyvärr  drabbades ju också  vanliga folket.

EU bör sätta samma press på Rumänien. Det är inte bara ett nederlag för Rumänien, utan ett nederlag för hela Europa, att rumäner sitter och tigger på gator och torg, utanför sitt lands gränser.


Social kompetens får starkt genomslag i den individuella lönesättningen

Individuell lönesättning har slagit igenom brett i de flesta branscher. En tydlig konsekvens är att egenskaper som social kompetens och initiativförmåga har fått en allt mer ökad betydelse i lönesättningen. Detta på bekostnad av traditionell kunskap och erfarenhet.

Men självklart är kunskap en grundförutsättning för att få ett jobb, dvs att dörren till anställning öppnas. Men därefter, i konkurrens med kolleger, ser en arbetsgivare en anställd med social kompetens och initiativförmåga som en klar resurs och belönar honom/henne därefter.

söndag 29 december 2013

Resor och restaurangbesök konkurrerar med  kläder och skor

Enligt en rapport från HUI blir resor och restaurangbesök allt mer populärt och det är sällanköpshandeln, med kläder och skor,  som främst märker av denna konkurrens.  Försäljning av kläder och skor minskade 2013 och spås även minska 2014.

Så uppenbart prioriterar svenskarna upplevelser, typ resor och restaurangbesök, som även förväntas öka ytterligare under kommande året.

Inom handeln är det livsmedelshandeln som är det s k dragloket. Maten har idag blivit en form av kultur enligt omvärldsanalytiker.

fredag 27 december 2013

Zlatans senaste utspel förminskar människan Zlatan - även om han fortfarande är en lika stor fotbollsspelare

Zlatan Ibrahimovic har talat igen - denna gång inte med fötterna. Inte heller med huvudet om man bemärker vad han sa.

Att nedvärdera damfotbollen med att säga att "hon kan få en cykel med min autograf på", ligger inte fotbollens intresse och självklart inte heller i Svenska Fotbollförbundets intresse. Uppenbart har också en av svensk fotbolls huvudpartners, Svenska Spel, reagerat och tar kraftigt avstånd från hans uttalande.

Får Zlatans utspel någon effekt eller några konsekvenser? För mig är Zlatan fortfarande en lika stor fotbollsspelare. Och visst har vi tyckt det varit kul med alla hans uttalande. Men denna gång har han gått för långt. Och för mig har människan Zlatan reducerat sitt värde och därigenom också sitt varumärke.  Som stor idrottsman, och som representant för svensk fotboll, har han också ett ansvar mot ungdomar, såväl pojkar som flickor, som har han som idol, vill ha hans namn upptryckt på sin tröja.

Jag tror inte sista ordet är sagt i denna diskussion. Efter påtryckningar från fler sponsorer, och också från Svensk Fotbollförbundet, tror jag vi kommer att få se ett nytt Zlatan-uttalande där han försöker göra en pudel. Men inte en vanlig pudel, utan en Zlatan-pudel - hur nu den kommer att se ut………


Nu börjar planeringen av nästa års resa eller resor

Nu under jul- och nyårshelgen planeras det nästa års semester runt många köksbord. Det finns många olika sätt att välja resmål. Vissa åker till en plats man varit på förut, andra vill uppleva nya resmål.

Men även om man åker till samma ort eller område behöver inte det betyda att man sett allt där förut. För mig kan jag se tre tydliga destinationer som man kan åka till flera gånger - och dels få nya upplevelser men också exempelvis besöka favoritrestaurangen där man  har så många fina minnen från:

  1. New York - världens huvudstad och staden som aldrig sover 
  2. London - Europas verkliga storstad som har allt - och är verkligen lättillgänglig 
  3. Mallorca - en ö man aldrig tröttnar på - idag dessutom en året-runt-destination
Sedan har vi de destinationer som har en verklig s k reseanledning och som  man åker till just för att se och uppleva den. Tre exempel på detta är:
  1. Toscana - för all sin goda mat och fantastiska viner
  2. Jerusalem - att se ikonerna för de tre stora religionerna inom gångavstånd från varandra
  3. Peking - historisk känsla att vandra på Kinesiska muren
Sedan har vi weekendresor som blivit allt mer populärt. Med dagens flygpriser och lättheten att boka såväl flyget som hotellet väljer idag många fler weekendresor än en sammanhållen tvåveckorsresa.
Om man bortser från populära storstäder som London och Paris och som alltid är gångbara som weekendresor, kan jag som exempel se tre jättefina weekend-resor:
  1. Barcelona
  2. Dublin
  3. Krakow
Utlandsresor, ja visst, man vi ska inte glömma vårt eget fantastiska Sverige. Här vimlar det av intressant resmål med specifika reseanledningar. Om vi här också bortser från storstäderna med Stockholm i spetsen vill jag särskilt peka ut tre verkliga pärlor:
  1. Bohuslän
  2. Gotland
  3. Dalarna
Men oavsett vad man väljer, är det ett högst individuellt val. Man ska göra det som för tillfället passar in i bilden. Men man ska alltid vara lyhörd att lyssna på vänner och bekanta - då kan det dyka upp något land, område eller ort man själv aldrig funderat på.

Trevlig resa!




måndag 23 december 2013



Carlssons tankar önskar er alla En God Jul och tar ledigt över julhelgen
Återkommer  i mellandagarna

söndag 22 december 2013

Berlin toppar Nyårsfirandet i Europa

Ving har en resepanel, som består av ca 5 000 personer, och som tillfrågas i olika frågor som rör folks resande. Nyligen genomförde man en undersökning var folk ville tillbringa sitt nyårsfirande. Och inte oväntat toppade NewYork listan. 

Men som jag lärt mig genom åren är det stor skillnad vad folk vill göra och vad de sedan gör.

Själv har vi, hustrun och jag, tillsammans med goda vänner, skapat den trevliga rutinen, att vart annat år besöka en stor europeisk stad och fira nyår där. Detta har innebur att det blivit ca 10 nyårsresor för att upptäcka hur man firar in det nya året i olika delar av Europa.

Om man bortser från stadens upplevelser i stort och bara tittar på själva officiella firandet på Nyårsafton skulle jag sätta upp följande fem i topp lista:
  1. Berlin
  2. Madrid
  3. Krakow
  4. Barcelona
  5. Paris
Att inte London finns på listan beror på att man har ett ganska enkelt officiellt firande, i alla fall det år vi var där. Däremot tycker jag London är nummer ett i Europa i allmänhet när det gäller storstäder. Du blir aldrig besviken på London och du upptäcker alltid nya saker. Precis på samma sätt som man skapar sina egna små smultronställen.


lördag 21 december 2013

Idag inleds julens superhelg

Nu är julens verkliga superhelg här. Denna helg beräknas svenska folket handla julklappar och julmat för ca 5 miljarder.

Det innebär att i dag och i morgon motsvarar detta 10 % av den totala julhandeln, som enligt HUI uppgår till  drygt 65 miljarder.

Så för många handlare är just instundande helg avgörande för om det blir svarta eller röda siffror i räkenskaperna.


fredag 20 december 2013

Fotbollsarenor i Europa – såväl Allianz Arena i München och Crawen Cottage, Fulhman, London, med på min innelista

I Uddevalla diskuteras vilken arena som ska vara huvudarena och fullt godkänd av Svenska Fotbollförbundet att spela elitfotboll på – Skarsjövallen eller Rimnersvallen. Eller kanske i framtiden en helt ny ”ren” fotbollsarena.

Jag har haft, och har fortfarande, förmånen att ha sett ett anal arenor ute i Europa, ett 25-tal. Utan rangordning ser min innelista ut så här:

Allianz Arena, München, en toppmodern arena där arenan byter färg beroende på vilket lag som har hemmamatch. En annan intressant iakttagelse är att de 70 000 stolarna är silvergråa, detta för att inte favorisera något speciellt lag. Betänk diskussionen om Rimnersvallen. Också mycket imponerad av transporterna till arenan.

Crawen Cottage; Fulhams gamla arena i sydvästra London.  När man kommer in på denna arena känns de historiska vingslagen sedan 1896 då arenan byggdes. Visserligen moderniserad, men mycket av den gamla träkulturen på läktarna finns kvar

San Siro; Milan och Inters hemmaarena i Milano. Italiens största fotbollsarena med anor sedan 1920-talet. Här visar man att två av Europas största klubbar kan samsas om samma plan. Kanske något för Uddevallas klubbar att tänka på ……

Camp Nou; Barcelonas hemmaaena och är en välkänd reseanledning vid weekend-besöket i Barcelona. Mäktig stämning med plats för närmare 100 000 åskådare.

Old Traffford; Manchester Uniteds arena. En modern arena där man ser bra oavsett var man sitter. Imponerad av de utrymmen som finns för handikappade – där har Sverige mycket att ta efter.

Emirate Stadium; Arsenals nya hemmaarena. En toppmodern arena med all tänkbar service, om man har de ”rätta” biljetterna …


St James Park, Newcastle. En av Englands bästa fotbollsarenor. Dessutom mycket centralt placerad, Ungefär som om Rimnersvallen hade legat på Kungstorget. Där såg jag i februari 2011 den historiska matchen mellan Newcastle-Arsenal, då Arsenal ledde matchen i paus med 4-0 och halva hemmapubliken hade lämnat arenan. Hur det gick? Matchen slutade 4-4 efter en sagolik upphämtning av Newcastle. 

Turf Moor; Burnleys hemmaarena - byggd i slutet av 1800-talet och även om det rustats upp syns tydliga tecken på dess ålder - det innebär träläkare och en härlig känsla och upplevelse. Arenan har en publikkapacitet på drygt 20 000 åskådare. 

Varför inte Friends Arena på innelistan? Kanske när man får till transporterna till och från arenan samt lägger en gräsmatta av internationell kvalitet.

torsdag 19 december 2013

Slarva inte bort elitidrotten – viktigt för Uddevallas varumärke

I Uddevalla går debattvågorna höga när det gäller idrotten och då speciellt fotbollen.
Tidigare såg vi samma debatt när det gällde VM-crossen. Därtill kommer handbollens ekonomiska problem och simmarnas behov av nytt badhus.  Den enda nöjda grenen på idrottens träd tycks vara friidrotten, men så har man nu också fått ny hall och upprustad utomhusarena.

Men vad handlar hela debatten om? Egentligen utgår den från delvis felaktiga grunder. Grunden i debatten är att skilja på bredd/ungdomsidrott contra elitidrott.

När det gäller bredd- och ungdomsidrott råder väl ingen skillnad i de politiska uppfattningarna. Från politiskt håll skall självklart bredd- och ungdomsidrott hanteras av Kultur- och Fritidsnämnden – det rör sig ju om uddevallabornas fritid, oavsett ålder och typ av idrott.

Men när det gäller elitidrott skall den hanteras som ett varumärkesärende, dvs av Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige. Elitidrotten är Uddevallas ansikte utåt och en form av värdskapsfråga för uddevallaborna, dvs stoltheten att bo i en kommun där kommunen, genom idrotten,  syns och hörs i mediabruset.

Slarva därför inte bort elitidrottens möjligheter att medverka till att bygga Uddevallas varumärke genom felaktig behandling i politiken och djupa åsiktsskillnader. Bjud i stället in företrädare för de föreningar som arbetar med elitidrott. Bjud också in företrädare för näringslivet för att hitta samverkan gällande jobb för elitidrottare. Här har också besöksnäringen ett stort intresse genom att elitidrott skapar reseanledningar och tillresande till Uddevalla. I detta ”runda-bords-samtal” skall självfallet också Uddevalla Elitidrottsgymnasium vara med.

I detta samtal ska dialog föras för att säkerställa behovet av nationellt godkända arenor/hallar. Vidare hur kan ett elitstöd utformas som bygger på i vilken omfattning resp arrangemang/idrott syns i media och därmed stärker varumärket Uddevalla. Även stolthetsfaktorn hos Uddevallaborna ska räknas in. Hur kan näringslivet hjälpa till med jobben? Hur kan vi komplettera med eftergymnasial utbildning för att behålla de lovande idrottarna i Uddevalla? Hur kan vi säkerställa nationella och internationella evenemang, typ SM, EM, NM och VM.

Ja agendan i detta samtal kan göras längre. Men målet med samtalet är att hitta konstruktiva lösningar över partigränserna och över det enskilda föreningsbehovet. Tre huvudfrågor ska besvaras:
1.     Vad är elitidrott?
2.     Vad krävs för att utveckla elitidrott i form av arenor, ekonomiska resurser, jobb och utbildning?
3.     Vill Uddevalla ha elitidrott?

Nils Carlsson                                           
Uddevalla   

Fotnot: Debattartikel i Bohusläningen 2013-12-19                                              

onsdag 18 december 2013

Småskalig matlagning i skolor och äldreboenden många gånger mer lönsamt än stordrift
Begreppet stordriftsfördelar är ju sedan länge en etablerad och självklar term. Ju mer en verksamhet får växa desto lägre blir styckekostnaderna i produktionen. Det anses som ganska givet.
Men hur ofta hör man talas om stordriftsnackdelar? Att det ordet inte finns med i akademiens ordlista – och därmed saknas bland de mer gripbara verktygen – innebär knappast att själva fenomenet inte skulle existera.
Inom det kulinariska området verkar storskalighetens avigsidor vara närmast övertydliga. Kanske beror det på att maten – liksom för övrigt människorna – är ett slags levande materia som inte låter sig tryckas in i vilka slimmade produktionssystem som helst.
Om man exempelvis lägger ned sjukhusköken för att istället producera all mat i en jättelik fabrik och distribuera ut den i plastlådor som sedan ska mikras ute på avdelningarna är det uppenbart att något kommer att gå förlorat.
Ute i kommunerna finns redan en växande och uppfriskande motreaktion mot fabriksmaten. På flera håll har man kommit fram till att det inte bara blir godare att tillaga rätterna lokalt och i mindre skala utan även en bättre affär.
I Malmö lägger man ned sitt jättelika storkök med en kapacitet för 10000 portioner. Där har man räknat ut att det optimala antalet portioner för ett vanligt skolkök ligger på 1000, och att verksamheten av olika skäl faktiskt blir mindre effektiv när den blir riktigt storskalig. Samtidigt som matkvaliteten förstås riskerar att sjunka.
Och när man i Strängnäs för ett år sedan gick över till att göra egen lasagne till skolelever och åldringar istället för att köpa industriversionen sänktes kostnaden intressant nog med 30 procent. Detta trots att man ökade kötthalten och gick över till ekologiskt.
Något att fundera över för sjukhus, äldreboenden och skolor.

Fotnot: Källa Svenska Dagbladet

tisdag 17 december 2013

Riksbanken årets Jultomte - men nu gäller det för bankerna att följa efter

Det blev som väntat och som de flesta förutspått - Riksbanken sänker styrräntan med 0,25% till 0,75%.

Till glädje för såväl näringsliv som de som har bolån. En riktig julklapp till hela Sverige.

Nu får vi se vilken bank som är först ut med att sänka sina räntor. I all synnerhet gäller detta bolånen så inte bankerna försöker tumma på sänkningen och därigenom öka sina, redan stora, vinster från denna sektor.

måndag 16 december 2013

Globala resetrender 2014: Fotbolls-VM och Mandela

Man kan undra vilket reseföretag som blir först med att att anordna "I Mandelas fotspår". Robben Island har i många år varit ett utflyktsmål, men efter Mandelas död kommer personen Mandela att bli en verklig reseanledning. Resa runt på de olika platser som Mandela verkat och bott i.

Är detta cyniskt? Nej inte alla, fullt naturligt. Mandela var en historisk person och självfallet är hans resa    en verklig reseanledning. Så Mandela blir 2014 en verklig global reseanledning.

Även om inte Zlatan & Co gick till fotbolls-VM är ett VM-arrangemang i fotboll en global stor reseanledning. Och när VM dessutom går i Brasilien blir det extra häftigt. Så även om vi svenskar inte tar oss till Brasilien som fotbollsturister, kommer det att gå mängder av slutsålda flygstolar såväl från övriga Europa som från övriga världen.

lördag 14 december 2013

Ungdomar och utlandsfödda vinnare på momssänkningen inom hotell- och restaurangnäringen

Sysselsättningen för ungdomar (16-24 år) har totalt ökat med 3%. Samtidigt visar denna statistik från SCB att inom hotell- och restaurangbranschen är ökningen hela 10,6%, vilket motsvarar en 1/3 av alla nya ungdomsjobb.

Under 2012 ökade antalet sysselsatta utlandsfödda i hotell- och restaurangbranschen med 7,8%.

Så visst skapar momssänkningen fler jobb för just de grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden - ungdomar och utlandsfödda.


torsdag 12 december 2013

Nu pekar allt på att Riksbanken ger svenska folket en julklapp i form av räntesänkning


Ännu en månad med med sjunkande konsumentpriser. Även om det bara var 0,1% är det andra månaden i rad som priserna sjunker.

Detta i kombination med SCB:s aktuella rapport om ökad arbetslöshet, gör att allt pekar på att Riksbanken i nästa vecka ger svenska folket en riktig julklapp i form av sänkt ränta.

Riksbankens besked kommer på tisdag morgon.

onsdag 11 december 2013

Sverige toppar listan över flest Facebook-incheckningar i världen 2013
Friends Arena är med på Facebooks lista över platser med flest incheckningar i världen 2013.
Andra platser som är med på Facebooks lista är Reeperbahn i Hamburg, Taksim Square i Istanbul, The O2 Arena i London samt Disneyland i Anaheim. s

tisdag 10 december 2013

Det finns 350 000 husvagnar och husbilar i Sverige

Enligt statistik från Transportstyrelsen uppgår antal registrerade husvagnar och husbilar i Sverige till drygt 350 000 fordon.

Antal husvagnar   283 554 (80 %)
Antal husbilar        69 324 ( 20 %)

Totalt                352 878 (100 %)

Sett ur ett europeiskt perspektiv går det 299 husvagnar per 10 000 innevånare i Sverige. På det ligger man i topp i Europa - följt av Holland 281 husvagnar per 10 000 innevånare och Danmark med 253.

När det husbilar toppar Finland europastatistiken med 89 husbilar per 10 000 innevånare. Sverige ligger här på 2:a plats med 69. Frankrike tar bronsplatsen med 54.


söndag 8 december 2013

Varför följer inte svensk massmedia europeisk damfotboll?

Sverige har ett antal dam-landslagsspelare som är proffs i europeiska storklubbar. I Frankrike har Sverige spelare i lag som Lyon, PSG och Montepellier. I tyska ligan, som ses som en av de främsta i världen, har vi spelare i lag som Bayern München, Potsdam och Wolfsburg.

Ja, de mest tongivande i vårt landslag Lotta Schelin, Kosovare Asilani, Nila Fischer, Antonia Göransson och Josefine Öqvist, har europeiska storklubbar som sin sportsliga hemadress.

Men detta återspeglas inte i svensk massmedia, vare sig i TV eller i de större tidningarna. När man exempelvis  läste dagens GP kan man följa europeisk herrfotboll från England, Italien, Holland, Tyskland, Turkiet med flera länder. Ja, i England har man resultat och tabeller t o m på div 5-nivå!

Så frågan är: varför inte löpande rapporter från de främsta europeiska ligorna inom damfotboll?

torsdag 5 december 2013

Tur att kvällstidningarna finns: hur skulle vi annars veta att det är vinter på gång i Sverige?

Kvällstidningarna överöser oss vanliga människor att det är kaos på gång i Sverige. Livligt påhejade av SMHI och TV-kanalernas olika väderprofetior. Vad är det som händer?

Jo, den sedvanliga vintern är i antågande.

Och med vintern kommer snön, kyla och halka.

Så har det varit i tusentals år för oss här upp i norr. Och så kommer det att vara i framtiden.

onsdag 4 december 2013

Johan Olsson värdig mottagare av SvD:s Bragdguld - men varför låta Thomas Wassberg "stjäla" mediautrymme för en 33 år gammal händelse

Johan Olsson var en synnerligen värdig mottagare av Svenska Dagbladets Bragdguld - även om det var i stark konkurrens med golfaren Henrik Stenson.

Likaså var Thomas Wassberg en lika värdig pristagare 1980.

Men varför låta Wassberg ta emot sin medalj på samma dag som Olsson och på det sättet "stjäla" mediautrymme från Olsson och hans aktuella bragd? Kunde inte SvD gett Wassberg sin medalj vid något annat tillfälle? Eller är det så att det var SvD som ville ha extra reklam?


tisdag 3 december 2013

Norsk ekonomi tvärbromsar - hur påverkas gränshandeln med Sverige?

December är en viktig månad för Sveriges gränshandel med Norge. Idag uppgår gränshandeln till ca 13 miljarder norska kronor. 5 % av den norska dagligvaruhandeln sker nu i Sverige.

Men enligt den norska arbetsgivareorganisationen NHO är den norska ekonomin på väg att tvärbromsa. Genom den starka svenska kronan får norrmännen allt mindre för sina norska kronor. På ett år har kursen fallit ca 10% och idag får norrmännen bara ca 105 svenska kronor för en norsk hundralapp.

Lyckligtvis för Sverige har de norska politikerna ökat tullen och införselavgifter på viktiga varor som ost och alkohol. På vissa osttyper är det en tullavgift på nästan 300%. Och på samma sätt har man ökat införselavgifter på  alkohol med 2%. Svenska Systembolaget säljer alkoholdrycker till ett värde av 2 miljarder till norrmän.

Så i nuläget tyder allt på att gränshandeln i december blir precis som vanligt. Skillnaden mot tidigare år är att det är inte valutakursen som har lika stor inverkan som tidigare - det är Stortingets beslut att lägga höga tull- och införselavgifter på de handelsvaror norrmännen älskar mest, öl, vin och andra alkoholhaltiga drycker. Och ska man till Sverige för att handla på "Bolaget", ja då passar man på att också köpa andra varor, inte minst köttprodukter, men också heminredning, elektronik, kläder m m.

Men ett varningens tecken inför kommande semestersommar är på sin plats. Risk finns att norska kronan faller ytterligare mot den svenska och det kan uppenbart påverka norrmännens semestrande i Sverige framöver.




måndag 2 december 2013

Rapport från Konjunkturinstitutet: Sänkt restaurangmoms gav fler jobb

En helt ny rapport från Konjunkturinstitutet (KI) visar att den sänkta momsen på restuaranger har gett 4 000 fler jobb.

Samtidigt sjönk priserna på krogen med fyra procent.

KI konstaterar vidare i rapporten att många av de nya jobben går till personer som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden, bl a ungdomar och utrikesfödda personer.


Försäljning av nya husbilar samma volym i år som 2012

När november månad nu är tillända, kan konstateras att det hittills i år registrerats nära nog exakt lika många husbilar som under samma perioden 2012, nämligen 3 384 (2012 var siffran 3382).

Försäljning av husvagnar har dock minskat något. Tiden 1/1-30/11 2013 registrerades det
3 165 husvagnar mot 3 372 förra året, vilket innebär en minskning på 6,1%.