Powered By Blogger

tisdag 3 december 2013

Norsk ekonomi tvärbromsar - hur påverkas gränshandeln med Sverige?

December är en viktig månad för Sveriges gränshandel med Norge. Idag uppgår gränshandeln till ca 13 miljarder norska kronor. 5 % av den norska dagligvaruhandeln sker nu i Sverige.

Men enligt den norska arbetsgivareorganisationen NHO är den norska ekonomin på väg att tvärbromsa. Genom den starka svenska kronan får norrmännen allt mindre för sina norska kronor. På ett år har kursen fallit ca 10% och idag får norrmännen bara ca 105 svenska kronor för en norsk hundralapp.

Lyckligtvis för Sverige har de norska politikerna ökat tullen och införselavgifter på viktiga varor som ost och alkohol. På vissa osttyper är det en tullavgift på nästan 300%. Och på samma sätt har man ökat införselavgifter på  alkohol med 2%. Svenska Systembolaget säljer alkoholdrycker till ett värde av 2 miljarder till norrmän.

Så i nuläget tyder allt på att gränshandeln i december blir precis som vanligt. Skillnaden mot tidigare år är att det är inte valutakursen som har lika stor inverkan som tidigare - det är Stortingets beslut att lägga höga tull- och införselavgifter på de handelsvaror norrmännen älskar mest, öl, vin och andra alkoholhaltiga drycker. Och ska man till Sverige för att handla på "Bolaget", ja då passar man på att också köpa andra varor, inte minst köttprodukter, men också heminredning, elektronik, kläder m m.

Men ett varningens tecken inför kommande semestersommar är på sin plats. Risk finns att norska kronan faller ytterligare mot den svenska och det kan uppenbart påverka norrmännens semestrande i Sverige framöver.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar