Powered By Blogger

lördag 23 augusti 2014

Väck liv i frågan om kommunsammanslagningar

För 40 års sedan gjordes en stor kommunreform och många kommuner slogs samman till större. Nu börjar det åter diskuteras kommunslagningar.

Många kommuner idag är för små. I Danmark t ex säger man att en kommun bör ha minst 50 000 innevånare. Det ställs allt mer krav på kompetens och resurser för att utveckla kommunerna. Olika specialistfunktioner blir allt vanligare. Och alla kommuner har då inte möjlighet att hänga med. Risken finns också, som det visat sig i vissa delar av landet, att kommunerna inte kan vara tillräckligt tuffa i miljöfrågor. En liten kommun har svårt att sätta emot det stora, och på orten, dominerade företaget.

För att prata företagsspråket kan man säga att en kommun bör förstärka sin balansräkning och ha ett hyfsat eget kapital.

Och visst kan det vara bättre att slå ihop kommuner och göra ”storkommuner” än att låta den regionala och opersonliga organisationen växa – ja t o m växa över huvu´t på folk.

Men när man tittar på sammanslagningar av kommuner är det utomordentligt viktigt att man tittar på den tradition och samarbetskultur som redan finns. Då får inte fyrkantiga administrativa enheter styra.

Man kan ju t ex leka med tanken att Bohuslän varit en storkommun. Där känner människorna att det finns ett kulturhistoriskt samarbete. Då hade den kommunen haft ca 125 000 innevånare. Och självklart hade en sådan kommun också blivit en stark lobbyröst i samhällspolitiken. Genom den starka trafikleden som E6 utgör, har självklart lasarettet i Uddevalla varit ett modernt sjukhus med all akutvård. En kommun med
125 000 innevånare skall lika självfallet ha en modern järnväg med snabbtåg, ja den, dvs Bohusbanan,  skulle t o m kunna sträcka sig in i Norge? Och Högskolan som hamnade i Trollhättan, hade lika självklart legat i Bohuslän.

Så mycket talar för större kommuner:
·      Kommunal kompetens
·      Kommunal service
·      Infrastruktur och tillgänglighet
·      Utveckling av näringslivet
·      Utveckling av elitidrott
·      Utveckling av besöksnäringen


Ja, listan kan göras länge, men vad jag menar är låt tradition och befintlig samarbetskultur styra vid diskussioner om nya storkommuner, inte administrativa enheter typ Fyrbodal.

torsdag 21 augusti 2014

Valet till regionen är anonymt- dags att kommunerna får ett vidgat ansvar även för de regionala frågorna

Nu är partiernas PR-apparater i full gång inför valet i september.  Det går inte en dag utan att något parti gör ett utspel på nationell nivå. Och de tunga partiledarna springer som skålade råttor för att hinna var med i så många program, utfrågningar och debatter som möjligt.

På det lokala planet är det också full fart med affischer och gatu-/torgmöten samt debattartiklar i lokal media. 

Samtidigt ska vi vara tacksamma att leva i ett fritt och demokratiskt land där det råder yttrandefrihet och vi vet att valen går rätt till.

Men det är en sak som bekymrar mig – nämligen valet till regionen. Trots att regionen har ansvar för några av de mest betydelsefulla områdena, sjukvård och kollektivtrafik, tror jag att flertalet av oss väljare är dåligt insatta i de olika partiernas arbete på regional nivå. 

Valet till regionen är ett synnerligen anonymt val. Ibland kolliderar dessutom partierna i vissa frågor. Som när det gäller sjukvården och de olika sjukhusens innehåll och verksamhet. På det lokala planet kan ett parti ha en åsikt, medan samma parti på regional nivå gör tvärtemot.


Jag tycker att man bör ta sig en ordentlig funderare på om inte de regionala frågorna bör integreras i den lokala politiken, frågorna hänger ju ihop. Låt sedan kommunfullmäktige i respektive kommuner utse representanter till regionfullmäktige. Då skulle partiernas ansvar hänga ihop.
Frankrike världens mest besökta turistland

Ännu en gång toppar Frankrike listan över mest besökta länder. Listan görs av FN:s turistorganisation UNWTO (United Nations World Tourism).

Frankrike gästades i den senaste mätningen av 85 miljoner besökare. På andra plats kom USA och bronsmedaljen delades av  Spanien och Kina.

Topp fem av världens mest besökta turistländer:
(antal besökare)

1. Frankrike 85 miljoner
2. USA        70
3. Spanien    56
3. Kina         56
5. Italien       48

måndag 18 augusti 2014

Glöm inte alkoholmätaren i Frankrike
I Frankrike är det numera lag på att alla som kör bil måste ha med sig en alkoholmätare och den lagen gäller även turister. Nu kostar det visserligen bara 11 euro om du åker dit utan, men då kommer du ändå bli tvungen att köpa en mätare så det är en hundralapp du kan spara till något roligare.

söndag 17 augusti 2014

I spåren av Ukrainakrisen och EU:s sanktioner mot Ryssland - inget Europaresande för köpglada ryssar

Nu börjar krisen i Ukraina och EU:s sanktioner mot Ryssland också också märkas för turismen i Europa. De rika och köpglada ryssarna känner sig inte lika välkomna som tidigare till Europa och lägger i högre grad sina semesterresor till destinationer i Ryssland.

Därtill har den ryska rubeln tappat 10-15% i värde i förhållande till Euron.

Speciellt märks detta i tidigare populära "rysstäder" som London, Wien, Geneve och Zürich där ryssarnas inköp av lyxiga konsumtionsvaror utgör en betydande del av turismomsättningen.

Enligt turistorganisationen Wien Tourismus har antal övernattningar på hotell från ryssar minskat med ca 25%.

Detta kommer också att få konsekvenser för den svenska turismnäringen. I all synnerhet gäller detta storstäderna, och då framför allt Stockholm. Men då Sverige under senare år också blivit en populär vinterdestination, kommer även de största fjälldestinationerna i Sverige att märka av ett minskat resande från Ryssland.




torsdag 14 augusti 2014

Förbud hjälper inte tiggarna - problemet måste lösas gemensamt av Rumänien och EU

Vi ser dom dagligen och överallt i Sverige - folk från Rumänien som sitter utanför affärer och tigger.
Det är inte människovärdigt sätt att försörja sin familj. Och självfallet kan man inte undgå att känna lidande.

Men frågan är om man löser problemet med ett förbud mot tiggeri, som många idag ropar efter. Ett förbud skulle dock sannolikt innebära att det blir färre tiggare, men man löser ju inte försörjningsfrågan för tiggarna.

Initialt måste självfallet problemet lösas där det hör hemma - i Rumänien. Lika självklart är att EU måste ta på sig rollen och förmå Rumänien att ta hand om sina medborgare. Ge gärna Rumänien ett "nödlån" med krav på att pengarna går till rätt ändamål - att ekonomiskt ansvara för medborgare.

Om tiggeriet fortsätter efter det att staten Rumänien fått gemensamma EU-medel för att lösa problembet, ja då kan man börja diskutera hur man hanterar eventuellt kvarvarande tiggare.

I de nödlån EU gett till bl a Grekland har också innehållit krav på olika ekonomiska åtgärder, skattehöjningar, ett mer effektivt skattesystem mm. Det kan ju noteras att Rumänien har Europas lägsta skattetryck och en s k platt inkomstskatt på 15% för nästan alla. Så i likhet med nödlånen till andra länder bör EU sätta krav på Rumänien att öka sina skatteintäkter och därmed undanröja att dess medborgare får nedlåta sig till tiggare runt om i Europa.


söndag 3 augusti 2014

Svenskt pass världsbäst

Vi svenskar är vana att resa mycket och tar också för givet att med lätthet röra oss över gränser och besöka andra länder.

Enligt en undersökning som Visa Restriction Index gjort visar att ett svenskt pass, jämte ett pass från Finland eller Storbritannien, är bäst att ha. Med dessa pass kan man besöka 173 länder i världen utan att behöva ansöka om visum före avresan.

Svårast har de som reser med ett pass utfärdat av Afghanistan, som bara får resa till 28 länder utan visum.

Fotnot: Det finns 193 anslutna stater till FN  

  

lördag 2 augusti 2014

Nu kan man kolla vad ”gratis wifi” på hotellet innebär

Att det står gratis wifi i resebroschyren innebär inte att hotellet faktiskt har uppkoppling som funkar.

Detta har jag själv upplevt några gånger, senast i Portugal i våras. In på hotellet stormade en dag ett gäng ungdomar, dock mycket hyggliga och artiga. Men självfallet hade alla smarttelefoner och ville surfa. Konsekvensen blev att nätet inte räckte till. Hotellets nät var definitivt inte dimensionerat till antal rum och gäster hotellet har kapacitet till. Så skulle man ha en chans att nå nätet på hygglig hastighet blev det att stå upp tidigare än ungdomarna, sedan kunde det vara kört.

Men nu finns en ny sajt,  http://www.hotelwifitest.com där gäster som bott på ett hotell mätt upp resultaten. Sedan publiceras gästernas kvalitet på hotellens wifi på denna sajt.


Så nästa gång du ska ut och resa gå in på sajten och kolla om ”ditt” hotell finns registrerat så att du kan kolla om det finns wifi som funkar.

fredag 1 augusti 2014

Fortfarande stark ställning för husbilar - 2014 har det hittills sålts 13% fler husbilar än husvagnar

Husbilen behåller sin starka ställning på fritidsmarknaden. Hittills i år, per 31 juli,  har det sålts 2 958 husbilar, vilket perioden januari-juli 2014 är 13 % fler än
sålda husvagnar, 2 622. 

Jämfört med samma period förra året har husbilsförsäljningen ökat med 15,7 %. 

Men även om husvagnsförsäljningen inte har samma ökningstakt som husbilen, ökar dock också försäljning av husvagnar, plus 7,6 % jämfört med föregående år.

Så trenden håller i sig - husbilen ser hela tiden nya ägare. Ägare som tidigare har haft båt och fritidshus. Men också 60 + som sålt sin villa och skaffat lägenhet och vill ha en lättillgänglig fritidsaktivitet.