Powered By Blogger

lördag 23 augusti 2014

Väck liv i frågan om kommunsammanslagningar

För 40 års sedan gjordes en stor kommunreform och många kommuner slogs samman till större. Nu börjar det åter diskuteras kommunslagningar.

Många kommuner idag är för små. I Danmark t ex säger man att en kommun bör ha minst 50 000 innevånare. Det ställs allt mer krav på kompetens och resurser för att utveckla kommunerna. Olika specialistfunktioner blir allt vanligare. Och alla kommuner har då inte möjlighet att hänga med. Risken finns också, som det visat sig i vissa delar av landet, att kommunerna inte kan vara tillräckligt tuffa i miljöfrågor. En liten kommun har svårt att sätta emot det stora, och på orten, dominerade företaget.

För att prata företagsspråket kan man säga att en kommun bör förstärka sin balansräkning och ha ett hyfsat eget kapital.

Och visst kan det vara bättre att slå ihop kommuner och göra ”storkommuner” än att låta den regionala och opersonliga organisationen växa – ja t o m växa över huvu´t på folk.

Men när man tittar på sammanslagningar av kommuner är det utomordentligt viktigt att man tittar på den tradition och samarbetskultur som redan finns. Då får inte fyrkantiga administrativa enheter styra.

Man kan ju t ex leka med tanken att Bohuslän varit en storkommun. Där känner människorna att det finns ett kulturhistoriskt samarbete. Då hade den kommunen haft ca 125 000 innevånare. Och självklart hade en sådan kommun också blivit en stark lobbyröst i samhällspolitiken. Genom den starka trafikleden som E6 utgör, har självklart lasarettet i Uddevalla varit ett modernt sjukhus med all akutvård. En kommun med
125 000 innevånare skall lika självfallet ha en modern järnväg med snabbtåg, ja den, dvs Bohusbanan,  skulle t o m kunna sträcka sig in i Norge? Och Högskolan som hamnade i Trollhättan, hade lika självklart legat i Bohuslän.

Så mycket talar för större kommuner:
·      Kommunal kompetens
·      Kommunal service
·      Infrastruktur och tillgänglighet
·      Utveckling av näringslivet
·      Utveckling av elitidrott
·      Utveckling av besöksnäringen


Ja, listan kan göras länge, men vad jag menar är låt tradition och befintlig samarbetskultur styra vid diskussioner om nya storkommuner, inte administrativa enheter typ Fyrbodal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar