Powered By Blogger

torsdag 14 augusti 2014

Förbud hjälper inte tiggarna - problemet måste lösas gemensamt av Rumänien och EU

Vi ser dom dagligen och överallt i Sverige - folk från Rumänien som sitter utanför affärer och tigger.
Det är inte människovärdigt sätt att försörja sin familj. Och självfallet kan man inte undgå att känna lidande.

Men frågan är om man löser problemet med ett förbud mot tiggeri, som många idag ropar efter. Ett förbud skulle dock sannolikt innebära att det blir färre tiggare, men man löser ju inte försörjningsfrågan för tiggarna.

Initialt måste självfallet problemet lösas där det hör hemma - i Rumänien. Lika självklart är att EU måste ta på sig rollen och förmå Rumänien att ta hand om sina medborgare. Ge gärna Rumänien ett "nödlån" med krav på att pengarna går till rätt ändamål - att ekonomiskt ansvara för medborgare.

Om tiggeriet fortsätter efter det att staten Rumänien fått gemensamma EU-medel för att lösa problembet, ja då kan man börja diskutera hur man hanterar eventuellt kvarvarande tiggare.

I de nödlån EU gett till bl a Grekland har också innehållit krav på olika ekonomiska åtgärder, skattehöjningar, ett mer effektivt skattesystem mm. Det kan ju noteras att Rumänien har Europas lägsta skattetryck och en s k platt inkomstskatt på 15% för nästan alla. Så i likhet med nödlånen till andra länder bör EU sätta krav på Rumänien att öka sina skatteintäkter och därmed undanröja att dess medborgare får nedlåta sig till tiggare runt om i Europa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar