Powered By Blogger

tisdag 17 februari 2015

DEBATTARTIKEL I BOHUSLÄNINGEN 2015-02-17

Bohuslän är på väg att förlora en match till

Bohuslän har förlorat ett par så kallade strukturmatcher, dels sjukvården till Trollhättan och Näl, dels högskolan till Trollhättan.
  

Relaterat

PUBLICERAD 09:34
Nu har det också beslutats att lägga dubbelspår genom Dalsland till Oslo. Och ingen ska då tro att man dessutom kommer att lägga några större resurser på Bohusbanan. Så åter igen är Bohusläns politiker – för att prata fotbollsspråk – tvåa på bollen och går mot en ny förlust i spelet om samhällets infrastruktur.
Jag är övertygad om att Bohusläns politiker vill väl med samarbete, men i sin handling tycks de var naiva. Uppvaknandet kommer för sent, det kommer när krisen är ett faktum. Och då har motståndaren, genom skickligt lobbyarbete, redan sålt in sin idé till beslutsfattarna.
Nu går debattvågorna om ett nytt kommunförbund. Men man tycks inte vara överens om var gränserna för ett nytt kommunförbund ska gå. Någon vill dra gränsen vid sträckan Göteborg–Uddevalla, medan andra vill ha med hela Bohuslän.Och självklart ska hela Bohuslän vara med. Men varför stanna vid en administrativ enhet som kommunförbund. Varför inte gå hela vägen och utreda förutsättningarna för storkommunen Bohuslän. Då får man får tryck i sitt lobbyarbete med närmare 125 000 invånare i ryggen. Se på andra kommuner i den storleken vilken samhällsmässig infrastruktur de har.
Detta skulle ge en bred ekonomisk bas som möjliggör de allt fler specialistfunktioner kommunal service kräver. Jag såg senast att någon ville att små kommuner skulle samverka om en kommunchef.
Bohuslän är ett starkt varumärke och storkommunen skulle, genom ökad samhällsmässig infrastruktur och service, kunna stärka sin roll på en allt mer konkurrensutsatt marknad.
• Stärkt näringsliv.
• Bättre kommunal infrastruktur genom att återta utbildningsområden , som möjliggör att fler ungdomar kan klara av sin eftergymnasiala utbildning på hemmaplan, samt säkerställa specialistfunktioner inom bland annat miljö- och räddningstjänst.
• Återta positioner inom sjukvården genom ett modernt akutsjukhus; E 6 går ju inte precis genom Trollhättan och Näl.
• Skapa förutsättningar för en dubbelspårig järnväg på hela Bohusbanan, och till och med över Svinesund till Oslo.
• Utveckla turism-och besöksnäringen; Bohuslän är av de tre starkaste varumärkena inom detta område i Sverige och kanske tio i topp i Europa.
Det finns alltså många fördelar med ett kommunförbund för hela Bohuslän, men det vore en större fördel att bilda en storkommun av hela Bohuslän. Det är ingen lätt uppgift. Men, kära politiker, lägg all prestige åt sidan, och gör en förutsättningslös utredning om att bilda storkommunen Bohuslän och skapa förutsättningar för ett modernt samhälle för de kommande 100 åren.
Nils Carlsson
Uddevalla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar