Powered By Blogger

fredag 29 november 2013

Black Friday i USA - vad är det?

I USA anses traditionellt Black Friday vara den tidpunkt då detaljhandeln vänder förlusten, s k röda siffror, som ackumulerats under första elva månader, till vinst, sk svarta siffror.

Men redan i torsdags inleddes  den amerikanska julhandeln - en dag tidigare än vanligt. Detta säger naturligtvis en hel del om julhandelns och konkurrensens betydelse.

Och visst har vi liknande tendenser i Sverige. Många handlare är starkt beroende av julhandeln. En bra julhandel vänder även i Sverige röda siffror till svarta för såväl branscher som enskilda handlare.

torsdag 28 november 2013

Tyskland har fått en stor koalitionsregering över blockgränserna - är ett sådant politiskt äktenskap möjligt i Sverige?

I Tyskland framtvingade stora och svåra politiska framtidsfrågor på agendan ett samarbete över blockgränserna, mellan Kristdemokraterna och Socialdemokraterna.

I Sverige har tyvärr blockpolitiken spärrat den typen av politiskt samarbete. Det skall närmast till ett världskrig för att få fram en koalitionsregering.

Men frågan är: ska blockpolitiken styra över oss väljare eller ska vi väljare styra regeringsbildning?
I Sverige har vi två dominerande partier, Moderaterna och Socialdemokraterna. Tillsammans har dessa två partier närmare 2/3 väljarstöd i svenska folket. Har inte folket då sagt att politiken bör arbeta utifrån dessa fakta?

Precis som i Tyskland har Sverige ett antal stora långsiktiga frågor att lösa. Främst inom välfärden, vård, skola och omsorg. Bör inte då politiken ta fasta  på detta och göra långsiktiga och kreativa lösningar. Det kan man göra genom ett pragmatiskt samarbete över gränserna. Dessutom ställer man Sverigedemokraterna för alltid offside.

tisdag 26 november 2013

Fakturering av småbelopp gällande trängselskatt företagsekonomiskt slöseri

Jag har dom senaste månaderna varit i Göteborg och blivit fakturerad trängselskatt. Senaste månaden fick jag en faktura på 13 kronor. Tidigare månader på samma nivå. Totalt ca 60 kronor de senaste tre månaderna och faktura vid varje enskilt tillfälle.

Jag motsätter mig inte att betala tängselskatt, som tillkommit efter demokratiskt beslut. Men det kan inte vara företagsekonomiskt försvarbart att skicka ut en faktura på de 13 kronorna, ja ibland har det ju dessutom vara en faktura på 8 kronor.

Det är inte heller samhällsekonomiskt försvarbart med transport och tillverkning av kuvert och faktura, datahantering mm.

Nej, lägg i stället upp ett konto från Transportstyrelsens sida och skicka en faktura när kontot nått 100 kronor. Det skulle alla tjäna på.




söndag 24 november 2013

Ny metod tar ombord passagerare snabbare på flyget
Det är inte bara för att minska irritationen i flygplansgången som flygbolagen vill få få ombord passagerarna så snabbt som möjligt.
Ett kanske ännu viktigare skäl är att ett plan som inte flyger kostar onödiga pengar, varför tiden på marken helst bli så kort som möjligt.
Och nu har det holländska flygbolaget KLM tagit fram ett nytt system som gör att boardingtiden minskar med 20 procent, skriver tidningenPolitiken.
Idag tar det 22 minuter att fylla ett Boeing 737-800 som har 170 platser. Med KLM:s nya system tar förfarandet endast 17 minuter. 
Metoden går till så att passagerarnas boardingnummer visas på en skärm samtidigt som de får löpande besked om när de ska gå ombord. De som har fönsterplats långt bak i planet kallas först, därefter fönsterplatserna längre fram. Sedan följer samma procedur för mittensätena och till sist för platserna vid gången. 
De flesta andra flygbolag tar ombord passagerarna rad för rad vilket ofta innebär problem eftersom alla ska få upp sina väskor på bagagehyllan. Nackdelen är att sällskap och familjer som sitter på samma rad inte få gå ombord samtidigt, skriver Politiken.

lördag 23 november 2013

Fotbolls-EM för damer gav klirr i kassan

Den turistekonomiska omsättningen under fotbolls-EM för damer i Sverige i somras var 200 miljoner kronor. Detta enligt en undersökning som gjorts av Rubin Research på uppdrag av Svenska Fotbollförbundet.

Störst var omsättningen i Göteborg med 67 miljoner kronor, medan ex vis Halmstad hade en omsättning på 24 miljoner kronor.

Av den totala omsättningen gick 24 miljoner kronor till boende medan resterande 176 miljoner gick till konsumtion.

62% av åskådarna var tillresande. 17% av åskådarna kom från andra länder och den konsumtion de genererade är exportintäkter, på samma sätt som tillverkningsindustrin säljer varor till andra länder.

Denna presenterade undersökning visar att evenemangsturism är en viktig samhällsekonomisk faktor där framför staten är en stor vinnare via momsintäkter. I detta fall kan momsintäkterna för finansminister Borg uppskattas till 30-40 miljoner kronor.
En ny superflygplats på en konstgjord ö i Themsen för en kostnad på 450 miljarder kronor. Det kan inom sju år bli verklighet i den brittiska huvudstaden.
Det är Londons borgmästare Boris Johnsson som, enligt den norska tidningen Verdens Gang, har presenterat planerna.

London är redan nu i stort behov av en utökad flygkapacitet och som ett alternativ till att bygga ut de befintliga flygplatserna finns nu alltså spektakulära skisser på en ny flygplats. Skisserna visar en konstgjord ö vid Themsens mynning, åtta mil öster om London och en supermodern flygplats med sex landningsbanor.

fredag 22 november 2013

50 år sedan John F Kennedy blev skjuten

Idag är det 50 år sedan John F Kennedy blev skjuten. Och USA, ja hela världen, var i chock.
Oavsett politisk hemvist är det många av oss som minns denna dag. Precis som när Olof Palme mördades.

Och båda dessa händelser är av den arten att vi också minns var vi var, på vilket sätt vi fick informationen och vad vi gjorde.

1963 låg jag i lumpen och tjänstgjorde som vakt vid Milostaben i Skövde. Och då ingen i detta militära hus vissate varför Kennedy blev skjuten, beordrades full beredskap. Och genast strömmade det in "lövklädda" officerare som omgående satte en planering som om kriget hade kommit till Sverige.

Ja, det är mitt minne av denna historiska dag.  Vilka minnen har du själv av denna dag 22 november 1963?


måndag 18 november 2013

Boverket har fått i uppdrag att utreda förutsättningar för göra friggebodarna större - vore det inte bättre att Boverket koncentrerade sig på ökat bostadsbyggande

Regeringen har tydligen gett Boverket i uppdrag att snabbutreda förutsättningarna för att kunna göra friggebodarna större - Regeringens beställning till Boverket är att de 15 kvm ska få bli 20 kvm.

I och för sig bra, men vore det inte bättre att Boverket ägnade sig åt viktigare saker. Som att lösa frågan om den enorma bostadsbrist vi har, och då i all synnerhet på hyresrätter.

För Regeringen har väl inte tänkt sig att lösa bostadsbristen med friggebodar

söndag 17 november 2013

Teater i England lockar mer turister än Premier League

Turister gör allt fler teaterbesök i England, ja teatern lockar fler turister än fotbollen. Det visar en ny undersökning gjord av Visit Britain och som omfattar 2012. Då köpte turisterna 2,8 miljoner teaterbiljetter, vilket är dubbelt så många som besökte idrottsevenemang.

Teaterturismen är särskilt stark i London där var 4:e besökare köper en biljett till någon teater i West End.

Själv kan jag bra instämma och är ett levande bevis på trovärdigheten i undersökningen. Under 2013 har jag sett tre teaterföreställningar, men bara en fotbollsmatch, de två gånger jag under året varit i London.


lördag 16 november 2013

Swedbank höjer bolåneräntan - oväntat och omotiverat

Swedbank höjer boräntan med 0,25 procentenheter över hela linjen efter Finansinspektionens besked om höjda s k riskvikter på bolån. Inga andra banker följer efter, utan de avvaktar med besked.

Swedbanks beslut är oväntat då Finansinspektionens besked inte säger när det ska träda i kraft. Dessutom talar mycket för att Riksbanken vid sitt nästa möte i december tar hänsyn till fallande konsumentpriser i Sverige och sänker sin styrränta med 0,25 procentenheter.

Det som primärt styr räntorna är inte regelförändringar, utan marknadsräntorna, säger de andra bankerna. Och marknadsräntorna är på väg nedåt.

Så Swedbanks strategi är glasklar: man vill höja sina marginaler och därmed vinstmaximera.


fredag 15 november 2013

London planerar ny superflygplats på konstgjord ö i Themsen
En ny superflygplats på en konstgjord ö i Themsen för en kostnad på 450 miljarder kronor. Det kan inom sju år bli verklighet i den brittiska huvudstaden. London är redan nu i stort behov av en utökad flygkapacitet och som ett alternativ till att bygga ut de befintliga flygplatserna finns nu alltså spektakulära skisser på en ny flygplats. Skisserna visar en konstgjord ö vid Themsens mynning, åtta mil öster om London och en supermodern flygplats med sex landningsbanor.

onsdag 13 november 2013

Riksbanken bör sänka räntan

I förra veckan halverade oväntat Europeiska Centralbanken (ECB) sin styrränta från 0,50% till 0,25%.

I går presenterade Statistiska Centralbyrån siffror som visar att konsumentpriserna sjönk med 0,2% från september till oktober. Vi har alltså inte inflation i Sverige - vi har deflation.

Båda dessa händelser pekar på att Riksbanken bör sänka den svenska styrräntan - allt fler vill se en sänkning till 0,75%.

Nästa räntebesked från Riksbanken är planerat till den 17 december. Då kan beskedet om räntesänkning komma och lagom som en julklapp till landets villaägare.

tisdag 12 november 2013

Hur tänker Svenska Fotbollförbundet?

När Anders Svensson igår på Fotbollsgalan fick en sprillans ny bil, sponsrad av Volvo, blev allt fel.
Inte nog med att Therese Sjögran har fler landskamper än Anders Svensson, så stod Anders Svensson som ett levande frågetecken och trodde uppenbarligen att det var ett skämt.

Närs Mikael Sandtoft kom in med bilnycklarna liknade det mer Postkodlotteriet eller Bingolotto en en gala för fotbollen.

Ett verkligt klavertramp i en annars trevlig gala ledd på ett strålande sätt av Anna Brolin.

fredag 8 november 2013

Turism- och besöksnäringen är en basnäring - också i Uddevalla

Att den svenska turism- och besöksnäringen - med sina 275 miljarder i omsättning och
168 000 årsverken - är en basnäring i Sverige är tidigare klart belagt.

Nu visar också siffror från turism- och besöksnäringen i Uddevalla att så också är fallet i denna västkustmetropol. Enligt en undersökning gjord av HUI Research omsatte denna näring 2,6 miljarder år 2012, vilket utgör 8,6 % av den totala omsättningen inom näringslivet i Uddevalla. Antal årsverken uppgick till närmare 1 500 eller 5,8 % av totalt antal årsverken i Uddevalla.

Så visst är turism- och besöksnäringen också en basnäring i Uddevalla.

torsdag 7 november 2013

Det är inte Viasat som är boven i dramat angående TV-sändningar från OS

I media framställs Viasat som den store boven  i dramat kring TV-sändningar från kommande OS. Men Viasat, liksom SVT och TV4, är ju spelare på den internationella och den genomkommersialiserade  TV-marknaden.  Och ett typiskt exempel av den tid vi lever i.

All idrott har i dagsläget sitt pris, allsvenskan, Champions League, VM i fotboll. Delar av dessa intäkter går till idrottsrörelsen, andra delar går till rättighetsinnehavaren. I detta fall är det den Olympiska rörelsen som äger rättigheten och vill suga ut så mycket pengar som möjligt från marknaden.

Men risken är uppenbar. Om priset blir så högt att flertalet etablerade TV-kanalser backar ur vad händer då? Självklart minskar intresset från oss tittare att se tävlingarna. Och det är den risken Olympiska rörelsen tar nu genom att sälja ut till högstbjudande, utan tanke på att intresset för OS som helhet i framtiden avtar.

Så säg om 15-20 år passerar OS-sändningar förbi oss i reklamens TV som vilken såpa som helst.

En annan förlorare är de små idrotterna. Curling, där Sverige brukar ha stora framgångar, är ju en sport som poppar ett var fjärde år. Utan OS tror jag inte curling skulle vara lika populär och bred som den är i dagsläget.

Så summa summarum: det är inte Viasat som är boven i dramat - det är den Olympiska rörelsens behov av ytterligare intäkter som går före den breda allmänhetens intresse för idrott.



tisdag 5 november 2013

Under år 2013 har det sålts fler husbilar än husvagnar

Även om försäljningen av nya husvagnar och husbilar har bromsat upp är trenden tydlig:
Det säljs fler nya husbilar än nya husvagnar. Hittills i år har det registrerats 3231 nya husbilar, medan siffran för husvagnar är 3058.

Försäljningen av nya fritidsfordon ligger i nivå med föregående år. För husbilar märks dock en halvering av nyförsäljningen i jämförelse med åren 2005-2008.

Trots låga räntor gör osäkerheten i ekonomin att hushållen avvaktar med nyinköp. Inför 2014 är dock branschen mycket positiv, och i det stora intresset som visades på den den senaste mässan på Elmia,  tyder på att så kommer att bli fallet.

söndag 3 november 2013

Elitidrott förstärker en kommuns varumärke

Elitidrott och en kommuns eller orts varumärke hänger samman. I all synnerhet gäller detta mindre kommuner eller orter. Se på Leksand - när man nämner Leksand är det för de flesta man tänker på ishockey. Vad vore Leksand utan sitt hockeylag? Så det finns all anledning för Leksands kommun att ge ekonomisk support till ishockeylaget.

På samma sätt kan vi nu se framgångslaget Falkenbergs FF, som i går för första gången blev klart för allsvenskt spel nästa år. TV, radio och tidningar ger spaltmetrar och radio-och TV-tid, som kan värderas i 10-tals miljoner. Och lika självklart är att varumärket för Falkenbergs kommun förstärks. Så visst är även Falkenbergs fotbollslag en viktig kugge i varumärkesarbetet för kommunen.

Mot denna bakgrund har nu ju också Falkenbergs kommun beslutat satsa på en nybyggd moderna fotbollsarena som fyller alla krav från Svenska Fotbollförbundet. Denna arena ska stå klar år 2016.

Dessutom ska man inte bortse från lokalbefolkningens stolthetskänsla. Det gör att falkenbergsborna blir ambassadörer för sin egen hemstad.

Så visst är det kristallklart: en kommuns varumärke växer när elitidrotten har framgångar!






fredag 1 november 2013

Ska fotbollsproffs med miljonlöner ha gräddfil i skattesystemet?

Ja, den frågan är högaktuell i Frankrike, där skattereformen som president Hollande gick på val på 2012  innebär att höginkomsttagare beskattas med 75% av inkomster överstigande 1 miljon Euro (ca 9 miljoner SEK).

Till bilden hör att det är inte individen som beskattas utan arbetsgivaren.

Nu protesterar de franska klubbarna i högsta serien, Ligue 1. Totalt innebär detta att spelarkostnaderna för de franska klubbarna ökar med 50 miljoner Euro, eller i SEK närmare en halv miljard, varav Zlatan Ibrahimovic´s klubb PSG står för den högsta kostnaden, 20 miljoner Euro (närmare 200 miljoner SEK).
Totalt omsätter PSG ca 400 miljoner Euro eller närmare 4 miljarder i SEK. Så även om PSG med sina ekonomiska muskler klarar detta, är det uppenbart att många klubbar i franska ligan får uppenbara problem att behålla sina bästa spelare.

Och därmed faller troligen intresset för fransk fotboll då detta innebär i praktiken sänkta spelarlöner.

Så ett tips, ska du se Zlatan spela i PSG, passa på detta spelår. Det är inte säkert att franska ligan blir lika intressant framöver och därmed kan också Zlatan söka ny hemadress.