Powered By Blogger

torsdag 7 november 2013

Det är inte Viasat som är boven i dramat angående TV-sändningar från OS

I media framställs Viasat som den store boven  i dramat kring TV-sändningar från kommande OS. Men Viasat, liksom SVT och TV4, är ju spelare på den internationella och den genomkommersialiserade  TV-marknaden.  Och ett typiskt exempel av den tid vi lever i.

All idrott har i dagsläget sitt pris, allsvenskan, Champions League, VM i fotboll. Delar av dessa intäkter går till idrottsrörelsen, andra delar går till rättighetsinnehavaren. I detta fall är det den Olympiska rörelsen som äger rättigheten och vill suga ut så mycket pengar som möjligt från marknaden.

Men risken är uppenbar. Om priset blir så högt att flertalet etablerade TV-kanalser backar ur vad händer då? Självklart minskar intresset från oss tittare att se tävlingarna. Och det är den risken Olympiska rörelsen tar nu genom att sälja ut till högstbjudande, utan tanke på att intresset för OS som helhet i framtiden avtar.

Så säg om 15-20 år passerar OS-sändningar förbi oss i reklamens TV som vilken såpa som helst.

En annan förlorare är de små idrotterna. Curling, där Sverige brukar ha stora framgångar, är ju en sport som poppar ett var fjärde år. Utan OS tror jag inte curling skulle vara lika populär och bred som den är i dagsläget.

Så summa summarum: det är inte Viasat som är boven i dramat - det är den Olympiska rörelsens behov av ytterligare intäkter som går före den breda allmänhetens intresse för idrott.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar