Är telefonsomröstningarnas tid förbi i TV eller skall regeln med EN röst EN telefon gälla?
En kreativ person konstruerade ett dataprogram som möjliggjorde att datorn automatiskt kunde ringa upp samma telefonnummer upp till hundratals samtal per minut. Detta utnyttjades i Melodifestivalen och fick måhända konsekvens att fel låt kom för högt upp i slutresultatet.
Detta är naturligtvis helt oacceptabelt då de låtar i Melodifestivalen som placeras på "pallen" får ekonomiska fördelar i form av skivutgivning, spelningar, fortsatta TV-framträdanen m m. Ja, då man har ekonomisk vinning av detta fusk får man väl betrakta det som som kriminellt.
Men händelsen sätter också fingret på själva förfarandet med telefon- coh sms-röstning i TV. Liknande tendenser har vi sett när det gäller bl a omröstning av det s k Jerringpriset. Där kampanjar olika idrottsförbund för att så många som möjligt ska ringa så många gånger som möjligt på den idrottspersonen inom den specifika idrotten. Här handlar det visserligen inte om pengar och ingen drar väl någon ekonomisk fördel. Men det handlar om ära och etik, att utses till Sveriges mest populäre idrottsperson.
I Sverige är vi uppvuxna med demokrati där varje person har EN röst. Detta gäller i val lika väl som i föreningslivet. Oavsett hur "stor" man är i samhället har man bara EN röst.
I många undersökningar som görs på nätet kan man bara lämna sin synpunkt EN gång från samma dator. Detta system borde också prövas vid telefonomröstningar - EN röst från EN telefon så har man sagt sitt. Skulle säkerligen också glädja många barnfamiljer som då skulle slippa att barnen sitter och röstar på sin favorit flera gånger - alllt medan telefonräkningen stiger i samma takt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar