Powered By Blogger

tisdag 3 juni 2014

Turismen har ofta sitt ursprung i litteraturen, filmer, TV-serier och författare

Litterär turism är den delen av turismnäringen som har sin utgångspunkt i en bok, film, TV-serie eller enskild författare.

I England har detta fenomen funnits i många år. Ett exempel är lilla orten Fowey i Cornwall. Här tillägnar man författaren Daphne du Maurier en årlig 10-dagars festival. Maurier är bl a författare till Fåglarna, som sedan Alfred Hitchcock gjorde till kultfilm.

TV-serien Sex and the City kan man följa de fyra kvinnors vänskap genom att uppleva de olika platserna i New York som serien utspelas i.

Och vem minns inte polisen Bergerac som höll till på Jersey och bidrog med 100 tusentals turister till ön.

I Sverige har vi sedan länge Astrid Lindgren. Vad vore parken Astrid Lindgrens Värld utan Astrids alla böcker med Pippi, Emil och många fler.

På senare år har vi fått Wallanderland i Ystad, som bygger på Henning Mankells kriminalböcker om kriminalkommissarie Kurt Wallander. I Fjällbacka kan man gå i spåren av Camilla Läckbergs alla mördare. Stockholm har sina vandringar i sällskap av Stieg Larssons Millenium-böcker.

Det är uppenbart att människor fascineras av platser som förknippas med en bok, en film eller annat dylikt.

Det vore intressant att se hur stor del av turismen som har sina rötter och utgångspunkter i litterära verk, filmer, TV-serier. Vi i Sverige är duktiga att dela upp turisterna varifrån de kommer, vilken logiform de använder på sin semester, vilket transportsätt de använder under semestern, hur många som reser i resp familjer osv.

Men vi saknar en reell statisk över själva reseanledningen, den absolut viktigaste parametern när en turist, svensk eller utländsk, väljer resmål.


Källa/idé: Universitetslektor Carina Sjöholm, Institution för Service Management, Campus Helsingborg, Lunds Universitet


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar