Mansnamn dominerar gatunamnen i Sverige
Såg nyligen en intressant uppgift om att i Sverige är det inte jämlikt när man bestämmer vad gatorna ska heta.
När drygt 2000 gator är uppkallade efter män, är det endast 330 gator med kvinnliga namn.
Och dessutom, är männens gator längre än kvinnogatorna. Gatunamn med mansnamn är i snitt 450 meter långa, medan de kvinnliga gatorna är 380 meter.
Hur stämmer dessa uppgifter i vår egen stad?
onsdag 31 januari 2018
söndag 28 januari 2018
Turismens exportvärde ökar snabbare än Sveriges totala export
Turismens exportvärde, utländska besökares konsumtion i Sverige, uppgick till 119,6 miljarder kronor år 2016. Turismens exportvärde har sedan 2000 ökat med 194 procent, vilket är mer än dubbelt så mycket som ökningen av Sveriges totala export av varor och tjänster, som vuxit med 84 procent under motsvarande period. Turismens exportvärde som andel av Sveriges totala export av varor och tjänster har sedan 2000 ökat från 3,9 procent till 6,2 procent år 2016.
Under de senaste åren är det framför allt de utomeuropeiska besökarna som stått för tillväxten. Denna grupps övernattningar har ökat med 70 procent sedan år 2012. Under 2016 ökade övernattningarna från denna grupp med 10,9 procent, varav övernattningarna från Kina ökade med 25 procent.
Under 2016 uppgick statens momsintäkter på utländska besökares konsumtion i Sverige till 17,3 miljarder kronor, vilket var en ökning med mer än 200 procent sedan år 2000. En betydande del av denna ökning har kommit efter år 2010.
Källa: Tillväxtverket
Under de senaste åren är det framför allt de utomeuropeiska besökarna som stått för tillväxten. Denna grupps övernattningar har ökat med 70 procent sedan år 2012. Under 2016 ökade övernattningarna från denna grupp med 10,9 procent, varav övernattningarna från Kina ökade med 25 procent.
Under 2016 uppgick statens momsintäkter på utländska besökares konsumtion i Sverige till 17,3 miljarder kronor, vilket var en ökning med mer än 200 procent sedan år 2000. En betydande del av denna ökning har kommit efter år 2010.
Källa: Tillväxtverket
fredag 26 januari 2018
Johnnie Walker har fått en syster - Jane Walker
Världens mest sålda whisky, Johnnie Walker, har fått en syster, Jane Walker Edition.
Och naturligtvis ska denna kvinnliga whisky lanseras 8 mars, dvs på Internationella Kvinnodagen.
I likhet med Johnnie Walker kommer systern Jane Walker att produceras i den skotska staden Kilmarnock, en stad med ca 50 000 innevånare, dvs i paritet med Uddevallas folkmängd.
Källa: Whiskytspot.com
onsdag 24 januari 2018
Ökade amorteringskrav kan jämföras med positivt tvångssparande - ger sundare bostadsmarknad
Från 1 mars 2018 införs skärpt amorteringskrav. Det innebär att den som tar nya bolån och lånar mer än 4,5 gånger bruttoårsinkomsten ska amortera minst 1 % utöver nuvarande krav.
Och dessa nya skärpta krav är bra. Det kommer att ge en sundare bostadsmarknad och minska risken för en s k bostadsbubbla inom privatmarknaden.
Men skulle kunna säga att regeringen i samarbete med banksektorn har haft tre alternativa möjligheter att bromsa upp lånekarusellen:
- Minska eller slopa ränteavdragen
- Räntehöjning
- Skärpta amorteringskrav
I det förstnämnda, minska eller slopa ränteavdragen, innebär ju att staten är vinnaren, då mer skattepengar hamnar i statens stora skattekista.
I det andra fallet, räntehöjning, tar bankerna hem spelet. Ökad ränta ger mer intäkter hos bankerna. Och i dag är ju en del banker i utländsk ägo, vilket innebär att dessa pengar lämnar landet. Och det är ju inte bra.
Därför är det sista fallet, ökad amortering, det bästa. Det innebär ju att pengarna stannar kvar hos konsumenten, även om dom 'är "inlåsta"- Man kan jämföra ökad amortering med en form av positivt tvångssparande. Förloraren på detta system är väl handeln, då konsumenten genom ökad amortering avhänder sig konsumtion.
torsdag 18 januari 2018
Låt staten utbetala och administrera skadestånd
Såg i senaste upplagan av Veckans Brott i TV att om man tilldöms skadestånd får man själv se till att driva in via Kronofogden.
Det kan ju inte vara rimligt. Att först utsättas för ett brott och i domstol tilldömas skadestånd för att sedan på egen hand se till att skadeståndet utbetalas, ev med hjälp av Kronofogden.
Ta tex en misshandel eller våldtäkt. Förutom rent fysiska skador finns självklart psykiska skador också, lång tid efter själva händelsen. Och den fasen också börja arbetet med att få ett skadestånd utbetalt och t o m förmodligen kontakta Kronofogdemyndigheten. Har inte den personen tillräckliga problem?
Allt medan advokaten till den skyldige bara skickar fakturan till Domstolsverket och får sin utbetalning.
Så får det inte vara. Låt Staten, direkt eller via någon myndighet, se till att utdömt skadestånd utbetalas snarast möjligt efter beslut och lägg sedan ansvaret på Staten/myndigheten att driva in beloppet från den skyldige.
tisdag 16 januari 2018
Bra initiativ att satsa på Bohusbanan
Gårdagens seminarie med inriktning på upprustning och dubbelspår till Oslo är ett mycket bra initiativ.
Hittills har ju diskussionerna förts att den nationella politiken och Trafikverket prioriterar en dragning genom Dalsland till Oslo. Men det är ju uppenbart en utbyggnad av Bohusbanan med dubbelspår till Oslo ger betydligt mer nyttoeffekter än en dragning genom Dalsland.
Tillsammans med den gamle GP-journalisten Karl-Eric Magnusson gjorde vi ett inlägg i denna riktning för ett par år sedan. Då efterlyste vi också ett gemensamt engagemang av Bohusläns politiker och efterlyste också en praktisk samarbetsforum.
Därför är det nu glädjande att höra de positiva tonerna från en samlad skara av Bohuslänska politiker.
Nu gäller att finna en bra och praktisk samarbetsform så att detta lobbyarbete kan fortsätta på ett konstruktivt sätt i samarbetets tecken och för hela Bohuslän.
Jerring-priset
- Blanda folkets röster med en expertjury av sportjournalister
Så var det då dags igen. Var det rätt idrottare som vann årets Jerring-pris?
Dagens röstsystem medger att man kan rösta hur många gånger som helst. Dessutom är det uppenbart att de olika specialförbunden engagerar sig olika i att matcha fram just sin kandidat. Det är uppenbart att ridsporten är klart överlägset de andra förbunden i det avseendet.
För att komma sanningen lite närmare borde man dela upp rösterna så att hälften av rösterna kommer från allmänheten men att den andra halvan kommer från en expertjury. Visserligen kvarstår då att man kan rösta flera gånger men dessa folkets röster vägs in med 50% i den totala röstningen och de andra 50% kommer från expertjuryn.
Och vem ska då sitta i expertjuryn? Låt landets sportjournalister bilda denna jury. Låt varje dagstidning, tv-kanal och liknande utse 1 person från respektive mediaföretag. Och denna jurys resultat väger då lika tungt som folkets röster.
söndag 14 januari 2018
Hög tid att Uddevalla kommun skapar en Master Plan över framtida utveckling
Nu är det hög tid att Uddevalla skapar en s k Master Plan
hur Uddevalla kommun ska utvecklas och hur de olika projekten ska prioriteras.
Vi kan konstatera att investeringsobjekten står i kö, badhus, brandstation, kajsäkring, kulturhus, flytt av stadshus, skolor mm. Och tyvärr behandlas varje enskild post var för sig och man saknar helheten och därmed möjligheten till samordning.
Då jag förutsätter att det redan finns detaljerade planer för de olika projekten tror jag inte att det skulle vara särskilt svårt, vare sig tidskrävande eller arbetsmässigt, att skapa ett helhetsdokument.
Då jag förutsätter att det redan finns detaljerade planer för de olika projekten tror jag inte att det skulle vara särskilt svårt, vare sig tidskrävande eller arbetsmässigt, att skapa ett helhetsdokument.
Och naturligtvis kompletteras denna Master Plan med en
Handlingsplan som säger:
- * vad som ska göras
- * när det ska göras
- * vad ska det innehålla
- * var? Placering?
- * vem är ansvarig
- * partners
- * ekonomi
Då denna Master Plan innehåller investeringar och projekt
som sträcker sig över lång tid och många valrörelser är det utomordentligt
viktigt att denna Master Plan är partiöverskridande förankrad.
lördag 13 januari 2018
Kulturhusdebatten i Uddevalla
- Flytta Stadshuset till centrum och bygg ihop med nytt Kulturhus
Debatten går hög i Uddevalla om nytt Kulturhus. Nu har tankesmedjan Vårat Gäng i en debattartikel i Bohusläningen föreslagit att man flyttar Stadshuset till centrum och bygger i hop Stadshuset med nytt Kulturhus, men utan vare sig biograf eller hotell.
Vi har redan en jättemodern och stor biograf i Uddevalla. Och befintliga hotell klarar ytterligare gästnätter lång tid framöver.
Men vågar politikerna ta time out i denna fråga? Och starta om från början och hitta lösningar över blockgränserna?
Uddevalla har stora investeringsbehov framöver så det gäller att kunna prioritera och hitta samordningseffekter.
Och hur går det med badhusfrågan? Är den föreslagna och beslutade placeringen verkligen rätt? Många vill hellre se bostadsbyggande på den föreslagna platsen.
Och visst skulle centrum och dess handel och krogliv må bra av att det kommer fler bostäder till centrum, likaså att Stadshuset med sina 400 anställda flyttar till centrum.
Läs artikeln i sin helhet på
https://t.co/oLUxg8QJhI
onsdag 10 januari 2018
Hyrtenden är här för att stanna
För i tiden var det viktigt att äga och helst dessutom vara skuldfri.
Det fina var att äga sitt egenhändigt byggda hus och gärna ett litet torp eller enkel sommarstuga.
Och när man köpte sin bil skulle det vara med sparade medel och inga banklån.
Men idag har tiderna förändrats. Visst hemmet vill vi gärna äga i form av villa eller bostadsrätt.
Men det är många som även idag hyr sitt boende i form av sk hyresrätt. Fördelen med hyresrätt är ju att vi slipper "punga" ut med kapital.
Men sedan då?
Idag hyr vi gärna vårt semesterboende, såväl sommartid som vintertid. På vintersemestern hyr vi dessutom skidor och pjäxor, inte konstigt med det tycker vi. Åker vi söderut på charterresa betalar vi ett gemensamt pris för såväl flygresan som hotellrummet, man kan säga att hyr en flygstol och hyr hotellboendet. Eller så hyr vi en lägenhet eller radhus för kortare eller längre tid i Italien eller Spanien.
När vi köper en mobiltelefon tecknar vi ett 24 månaders avtal med en operatör och betalar en månadskostnad som också inkluderar själva mobiltelefonen. Man kan säga att vi hyr telefonen.
Idag är det många som "köper" bil med sk privatleasing, dvs en form av hyra i exvis 36 månader.
Så hyrtrenden är tydlig i vårt samhälle. Man betalar en fast månadsavgift och slipper överraskande kostnader. Vad står näst på tur att bli hyrobjekt?
Vi kanske hyr eller privatleasar våra möbler? Och på det sättet regelbundet kan förnya vårt hem med en soffa eller vacker konst. TV-apparaten var ju tidigare ett hyrobjeket, kanske är den trenden tillbaka? Det gäller ju att hela tiden ha det senaste vara uppkopplad med alla moderniteter.
Vitvaror skulle också kunna vara ett kommande objekt. Kanske ICA ställer upp med kyl och frys om vi handlar för xx kronor per år i affären?
Varför inte hyra husbilen eller husvagnen?
Ja, framtida exempel är många. Vilket område kan se som nästa hyrobjekt? Hör gärna av dig med en kommentar på denna blogg.
tisdag 9 januari 2018
Nästan 10 000 nyregistrerade fritidsfordon under 2017
- husbilarna dominerar stort
Under 2017 nyregistrerades totalt 9 845 fritidsfordon i Sverige, vilket är den högsta årsvolymen sedan 1990, då det nyregistrerades sammanlagt 11 882 husvagnar och husbilar i Sverige.
Dock är det en markant skillnad: Medan antalet husbilar år 1990 utgjorde knappt 12 % av det totala antalet, så har de under 2017 utgjort 65 % av nyregistreringarna.
Så trenden är helt klar. Under de senast sex åren har det registrerats mer husbilar än husvagnar.
Och enligt branschen kommer denna trend att fortsätta även under 2018.
Källa: Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF)
lördag 6 januari 2018
Resetrender 2018
När vi resenärer bestämmer oss för en specifik resa är det inte slumpen som avgör, utan en klar reseanledning.Är det en weekendresa eller lång resa vi ska göra?
Storstad?
Charter, buss eller flyg eller bil på egen hand? Kanske kryssning?
Sol och bad?
Med barn och barnbarn?
Golfresort?
Med goda vänner?
Bara vi själva?
Ett specifikt evenemang, typ fotboll eller konsert?
Fira en familjeanlägenhet, typ 50- eller 75-årsdag?
Ser vi på trenderna inför 2018 kan vi konstatera att Spanien toppar charterresandet och där har Grekland kommit tillbaka på allvar som god tvåa. Däremot har Thailand tappat ett par placeringar jämfört med föregående år.
Vill man åka lite längre bort och ändå ha sol och värme, kompletterat med nya upplevelser, är såväl Sydafrika som Kap Verde eftertraktade.
En annan tydlig trend är att vi gärna gör fler resor, sk weekendresor. Men i takt med att dagens seniorer är allt mer pigga har den traditionella weekendresan utökats till att omfatta 4-5 dagar. Och dessa utökade weekendresor styrs många gånger till Europeiska storstäder, och i regel med direktflyg till resmålet. Och här gäller också centralt boende nära upplevelser och restauranger.
Inför 2018 syns också att allt fler firar bemärkelsedagar utomlands. Tidigare var det mest 70- och 75-åringar som firade sina högtidsdagar på detta sätt. Men trenden är nu att man också firar sin 50-årsdag med en resa till storstad. Och här gäller många gånger s k generationsresande, med barn och barnbarn.
Och det är inte bara familjens bemärkelsedagar man firar på detta sätt, familjeresor över jul och nyår ökar också markant.
När det gäller fotbollsresor har självfallet England kvar sin ställning. Men tidigare år har många följt Zlatan med resor till Italien, Spanien och Frankrike. Så om Zlatan inte lyckas komma tillbaka från sin skada tappar resor till Zlatans matcher i volym.
USA, och då framför allt New York, Florida och Kalifornien, sagor fortfarande högt på svenskarnas önskelista.
Min sista trendspaning för 2018 blir att man långtidshyr en lägenhet i typ Spanien för att slippa den kalla/regniga vintern i Sverige. Och med långtidsboende hinner man att "bo in sig" och kommer närmare det lokala livet. Och här gäller tre givna parametrar: bra badstrand, intressanta utflyktsmål i närheten samt goflbanor.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)