Powered By Blogger

lördag 6 januari 2018

Resetrender 2018

När vi resenärer bestämmer oss för en specifik resa är det inte slumpen som avgör, utan en klar reseanledning.

Är det en weekendresa  eller lång resa vi ska göra?
Storstad?
Charter, buss eller flyg eller bil på egen hand? Kanske kryssning?
Sol och bad?
Med barn och barnbarn?
Golfresort?
Med goda vänner?
Bara vi själva?
Ett specifikt evenemang, typ fotboll eller konsert?
Fira en familjeanlägenhet, typ 50- eller 75-årsdag?

Ser vi på trenderna inför 2018 kan vi konstatera att Spanien toppar charterresandet och där har Grekland kommit tillbaka på allvar som god tvåa. Däremot har Thailand tappat ett par placeringar jämfört med föregående år.

Vill man åka lite längre bort och ändå ha sol och värme, kompletterat med nya upplevelser, är såväl Sydafrika som Kap Verde eftertraktade.

En annan tydlig trend är att vi gärna gör fler resor, sk weekendresor. Men i takt med  att dagens seniorer är allt mer pigga har den traditionella weekendresan utökats till att omfatta 4-5 dagar. Och dessa utökade weekendresor styrs många gånger till Europeiska storstäder, och i regel med direktflyg till resmålet. Och här gäller också centralt boende nära upplevelser och restauranger.

Inför 2018 syns också att allt fler firar bemärkelsedagar utomlands. Tidigare var det mest 70- och 75-åringar som firade sina högtidsdagar på detta sätt. Men trenden är nu att man också firar sin 50-årsdag med en resa till storstad. Och här gäller många gånger s k generationsresande, med barn och barnbarn.
Och det är inte bara familjens bemärkelsedagar man firar på detta sätt, familjeresor över jul och nyår ökar också markant.

När det gäller fotbollsresor har självfallet England kvar sin ställning. Men tidigare år har många följt Zlatan med resor till Italien, Spanien och Frankrike. Så om Zlatan inte lyckas komma tillbaka från sin skada tappar resor till Zlatans matcher i volym.

USA, och då framför allt New York, Florida och Kalifornien, sagor fortfarande högt på svenskarnas önskelista.

Min sista trendspaning för 2018 blir att man långtidshyr en lägenhet i typ Spanien för att slippa den kalla/regniga vintern i Sverige. Och med långtidsboende hinner man att "bo in sig" och kommer närmare det lokala livet. Och här gäller tre givna parametrar: bra badstrand, intressanta utflyktsmål i närheten samt goflbanor.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar