Ökade amorteringskrav kan jämföras med positivt tvångssparande - ger sundare bostadsmarknad
Från 1 mars 2018 införs skärpt amorteringskrav. Det innebär att den som tar nya bolån och lånar mer än 4,5 gånger bruttoårsinkomsten ska amortera minst 1 % utöver nuvarande krav.
Och dessa nya skärpta krav är bra. Det kommer att ge en sundare bostadsmarknad och minska risken för en s k bostadsbubbla inom privatmarknaden.
Men skulle kunna säga att regeringen i samarbete med banksektorn har haft tre alternativa möjligheter att bromsa upp lånekarusellen:
- Minska eller slopa ränteavdragen
- Räntehöjning
- Skärpta amorteringskrav
I det förstnämnda, minska eller slopa ränteavdragen, innebär ju att staten är vinnaren, då mer skattepengar hamnar i statens stora skattekista.
I det andra fallet, räntehöjning, tar bankerna hem spelet. Ökad ränta ger mer intäkter hos bankerna. Och i dag är ju en del banker i utländsk ägo, vilket innebär att dessa pengar lämnar landet. Och det är ju inte bra.
Därför är det sista fallet, ökad amortering, det bästa. Det innebär ju att pengarna stannar kvar hos konsumenten, även om dom 'är "inlåsta"- Man kan jämföra ökad amortering med en form av positivt tvångssparande. Förloraren på detta system är väl handeln, då konsumenten genom ökad amortering avhänder sig konsumtion.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar