Powered By Blogger

torsdag 28 juni 2018

2017 var ett nytt rekordår för svensk turismnäring 


År 2017 blev ett starkt år för turismen i Sverige. De samlade turismutgifterna ökade med 7,4 procent jämfört med 2016 vilket är den kraftigaste ökningen sedan 2006. Turismen växer i takt med svensk ekonomi i stort, men visar en starkare utveckling vad gäller export och sysselsättningstillväxt.

Turismen bidrog med 10 600 fler jobb i Sverige under 2017 och sysselsätter idag totalt 175 800 personer. Sysselsättningstillväxten i besöksnäringen som ökade med 6,4 procent jämfört med 2016 är betydligt högre än för svensk ekonomi som helhet där sysselsättningen växte med 2,3 procent under samma period.

Turismen utgör också en betydande del av Sveriges samlade export. Turismkonsumtionen från utländska besökare ökade med 11,4 procent under 2017 och uppgick till totalt 134 miljarder. Under samma period ökade Sveriges totala export med 7 procent. Turismens exportandel har under de senaste fem åren ökat från 4,7 procent år 2012 till 6,4 procent i fjol. Turismen är därmed en av de snabbast växande exportnäringarna i Sverige.

I stort sett alla utgiftsslag inom turismkonsumtionen i Sverige ökade under 2017. De största utgiftsökningarna finns inom Varuhandel, Boende samt Kultur och rekreation.

Källa: Tillväxtverket

Dags för att fotbollen börjar använda huvudskydd


Vi har sett det länge, huvudskador med hjärnskakningar som följd inom fotbollen. Vi ser det nu också i fotbolls-VM, nästan i varje match skallar ett par spelare ihop och risk för hjärnskakning är uppenbar.

I andra sporter, typ ishockey och bandy, är det ju en självklarhet. Men varför inte inom fotbollen?

Det finns ju i dag skydd att använda, skydd som inte hindrar spelaren. Det är  lätt ventilerande och justerbart stötupptagande som ökar skyddet på ställen där många huvudskador uppstår. Enligt uppgift tar skyddet bort upp mot 50-80% av kraften i våld mot huvudet.




fredag 22 juni 2018

Generationsresande allt populärare


Under senare år har s k generationsresande blivit allt mer populärt, Farmor/Farfar eller Mormor/Morfar, tar med sig barn, svärson/svärdotter och barnbarn på en utlandsresa. Ibland kan en jämn bemärkelsedag vara upphovet till resan, men numera är minst lika vanligt att en gemensam reseupplevelse är bakgrunden.

Att umgås över generationsgränser är inget nytt. Om vi går tillbaka till 50-talet bodde många gånger den äldre generationen kvar på landsbygden och barnen med familjer kom ”hem” på besök, kortare eller längre tid. Men idag bor inte den äldre generationen, som idag består av 40-talister, på landsbygden.  Dock har många någon form av fritidsfastighet som till viss del kan ersätta det gamla barndomshemmet.

Men för många har generationsresandet blivit allt populärare. Målet kan vara en typisk sol-och-bad-resa, men kan också vara en storstadsresa. Skillnaden vid val av resmål är att sol-och-bad-resa i högre grad passar när barnbarnen är små. När barnbarnen kommit upp i skolåldern kan alternativet vara storstadsresan. Dagens ungdomar lär sig snabbt nya miljöer och är ”hungriga” att lära sig nya upplevelser. Och genom internet inte heller främmande för andra språk.

Dagens ”äldre-generation”, dvs i hög grad 40-talister, har en bred erfarenhet av utlandsresor och har tidigare upplevt många resmål, såväl badorter som storstäder. Därför kan dom lägga tiden att vara tillsammans på barnens och barnbarnens upplevelser. Dock är det viktigt att påpeka att man inte hela tiden behöver vara tillsammans. Däremot samlas på en middag på kvällen och dela med sig av sina upplevelser och tips. 

Några tips vid generationsresande:

·     Välj hotell efter bästa läge; vid solresa tillgång till såväl pool som bad i havet, men också närhet till någon form av stadsmiljö. Vid storstadsresa centralt hotell med bra kommunikationer 
·     Vid bokning av hotell se till att ni får rummen nära varandra
·     Välj hotell med närhet till olika upplevelser och ett brett restaurangutbud
·     Att hotellet har en bra wifi-uppkoppling är idag ett måste
·     Försök undvik att resa allt för tidigt på morgonen och sena kväller
·     Kolla upp så att alla omfattas av reseförsäkringen

     Trevlig resa!


fredag 15 juni 2018

Utveckla området kring Rimnersvallen och Rimnershallen till ett riktigt idrottscentrum i Uddevalla. 

Ja, den uppmaningen gör ett antal föreningar i en skrivelse, daterad 2018-06-12, till Kommunstyrelsen i Uddevalla 
De föreningar som undertecknat skrivelsen är dels föreningar som redan har verksamhet i området, men också föreningar som idag har sin verksamhet på annat håll i kommunen.
Skrivelsen avslutas med en hemställan att Uddevalla kommun , i samverkan med föreningslivet, gör en utredning med målsättning att utveckla området kring Rimnersvallen och Rimnershallen till ett idrottscentrum med ytterligare anläggningar, dels för att utveckla idrotter som idag har sin verksamhet på området, men också utveckla för föreningar o idrotter som har sin verksamhet på annat håll i kommunen.


Zlatans varumärke består av två delar – fotboll och affärer
-      det gäller för media att inse skillnaden


Att Zlatan är en av värdens främsta, och förmodligen den mest framgångsrika svenska, fotbollsspelare är ställt utom allt tvivlet.

Han har genom sin fotbollskarriär i samklang med sin personlighet och attityd byggt upp ett enastående varumärke som ett riktigt fotbollsproffs. 

På senare år har han också gett sig in i olika affärsprojekt, både som delägare i vissa och i andra som huvudperson i olika marknadsföringsprojekt. Och det gäller för media att inse skillnaden.

När Zlatan kryptiskt uttalar sig att han det är han som bestämmer vem som ska coacha. Och då hänger media, framför allt de s k kvällstidningarna, och vinklar det som om det gäller landslaget i fotboll, eftersom det hamnar på sportsidorna.

Men Zlatan är smart, han utnyttjar sina uttalanden och medias vinklaringar till att marknadsföra ett kreditkort! Och får därmed publicitet för det marknadsföringsprojekt han deltar i och är dess frontnamn. 


Jag tror och hoppas att media kan inse skillnaden i Zlatans varumärke. Men förmodligen räknar vissa tidningar med att sälja mer på kryptiska rubriker. Så på det sättet hjälper Zlatan också medias upplagor. Undrar om han får betalt för det?

måndag 11 juni 2018

För mycket ”styckegods” i årets valdebatt – saknar helheten och visionerna


När vi handlar på ICA, Coop eller annan livsmedelsaffär, har vi vant oss vid att affärerna placerar ut lockvaror när vi står i kön till kassan. Men då har vi gått igenom hela affären och gjort våra val, dvs sett till helheten och gjort våra inköp, så det väl mest barnen som lockas av dessa sista erbjudanden.

Men nu ser vi samma mönster i den påbörjade valdebatten. Men skillnaden mot IICA-affären är att de politiska partierna börjar med lockvarorna utan att presentera en helhet.

Partierna fullkomligt slåss om vem som erbjuder ”bästa priset”, men man pratar om samma varor. Det handlar om integrationen, mer poliser, pensionärsskatten, ordning och reda osv. Känns det igen? Ja, vi har fåt en form av styckegods av partierna. Men ingen, eller ytterst sällan, pratar om helheten. Om visionerna, vilket land man vill bygga. Om framtiden. 

Jag efterlyser en ordentlig ideologisk debatt utan övertoner. Den enda fråga som till viss del handlar om ideologi i årets valdebatt är väl vinstfrågan i välfärdsföretag. Men i övrigt springer partierna på ”samma boll” och bjuder över varandra. Jag tror de politiska partierna underskattar folks kapacitet att ”tänka stort”.

måndag 4 juni 2018

Svensk turismnäring är i dag en av Sveriges främsta basnäringar – omsätter närmare 300 miljarder/år 

I Sverige omsätter turismnäringen 296 miljarder kronor, varav 120 miljarder kronor avser export, dvs utländska turisters konsumtion i Sverige. 

Detta innebär att exportvärdet från turismen därmed är högre än livsmedelsexporten (71 miljarder), järn- och stålexporten (51 miljarder) samt personbilar (64 miljarder)

Dessutom betalar de utländska turisterna moms i Sverige, vilket gör att turismexporten är den enda exportgren som genererar moms till statskassan. Värdet av denna momsintäkt uppgår till ca 17 miljarder kronor. 

Antal årsverken inom den svenska turismnäringen uppgår till 170 000, detta samtidigt som sysselsättningen inom många traditionella basnäringar i Sverige har minskat. 

Man kan därför konstatera att svensk turismnäring är en viktig basnäring i Sverige, som också ger ett starkt bidrag till den svenska välfärden. 

Källa: Tillväxtverket

fredag 1 juni 2018

Sista husbilsstatistiken på länge 

Den 1 juli träder det nya skattesystemet för personbilar samt lätta lastbilar och bussar (Bonus- Malus-systemet) i kraft. Systemet omfattar alla fordon av dessa slag av årsmodell 2018 (eller nyare) som blir skattepliktiga (alltså tas i bruk för första gången) fr.o.m. den 1 juli. 
Husvagnsbranschens Riksförbunds (HRF) bedömning är att alla lagerbilar av 2018 års modell hos tillverkare/importörer/återförsäljare därför kommer att ”ställas på” i slutet av juni för att därefter ”ställas av” i början av juli. 
Registreringstatistiken för juni månad kommer således att visa betydligt högre siffror än den verkliga leveransen till kund, medan statistiken för de följande månaderna – när de redan registrerade bilarna säljs och levereras – kommer att visa lägre siffror än de verkliga leveranserna. 
Styrelsen för HRF har därför beslutat att ej offentliggöra någon husbilsstatistik för månaderna juni – november 2018. Nästa gång några husbilssiffror publiceras, blir därför i årssammanställningen i början av januari 2019.  

 Husvagnsregistreringar för maj 2018
Under maj månad 2018 registrerades 510 husvagnar. (Motsvarande månad året dessförinnan registrerades 653 stycken.) Hittills under 2018 betyder det 1 623 registrerade husvagnar mot 1 861 under samma period 2017. I procent innebär detta en minskning med 12,78 %. 
 Husbilsregistreringar för maj 2018 
Maj månads husbilsregistreringar visar 1 138 stycken, medan det i maj föregående år registrerades 1 029 husbilar. Hittills under kalenderåret 2018 har det totalt registrerats 3 042 husbilar, medan det under motsvarande period 2017 registrerades 2 849 stycken. I procent innebär detta en ökning med 6,77 % för år 2018
Källa:Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF)