Powered By Blogger

måndag 11 juni 2018

För mycket ”styckegods” i årets valdebatt – saknar helheten och visionerna


När vi handlar på ICA, Coop eller annan livsmedelsaffär, har vi vant oss vid att affärerna placerar ut lockvaror när vi står i kön till kassan. Men då har vi gått igenom hela affären och gjort våra val, dvs sett till helheten och gjort våra inköp, så det väl mest barnen som lockas av dessa sista erbjudanden.

Men nu ser vi samma mönster i den påbörjade valdebatten. Men skillnaden mot IICA-affären är att de politiska partierna börjar med lockvarorna utan att presentera en helhet.

Partierna fullkomligt slåss om vem som erbjuder ”bästa priset”, men man pratar om samma varor. Det handlar om integrationen, mer poliser, pensionärsskatten, ordning och reda osv. Känns det igen? Ja, vi har fåt en form av styckegods av partierna. Men ingen, eller ytterst sällan, pratar om helheten. Om visionerna, vilket land man vill bygga. Om framtiden. 

Jag efterlyser en ordentlig ideologisk debatt utan övertoner. Den enda fråga som till viss del handlar om ideologi i årets valdebatt är väl vinstfrågan i välfärdsföretag. Men i övrigt springer partierna på ”samma boll” och bjuder över varandra. Jag tror de politiska partierna underskattar folks kapacitet att ”tänka stort”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar