Powered By Blogger

lördag 2 februari 2019

Kommunerna bör införa regelbundet öppen information till sina medborgare – på samma sätt som de börsnoterade företagen har med kvartalsrapportering



I en debattartikel i Bohusläningen 2019-02-02skriven av tankesmedjan Vårat Gäng konstaterar man att för 40 år sedan redovisade rikspartierna sammanlagt 1,6 miljoner medlemmar. Då hade Sverige en folkmängd på ca 8,3 miljoner innevånare, dvs ca 20% av Sveriges befolkning var registrerad som medlem i ett politiskt parti.

Idag, när Sveriges befolkning är ca 10 miljoner, är endast ca 250 000 medlemmar i ett politiskt parti, dvs endast 2,5%.

När nu inte längre medlemmar kommer till de politiska partierna, då får partierna komma ut till folket. Speciellt viktigt är detta i lokalsamhället. 

Därför är det utomordentligt viktigt att lokalsamhället är transparant och regelbundet redovisar i tid och rum hur förändringsarbeten utvecklas. Detta kan ske på olika sätt och i vår digitala värd skulle man enkelt kunna ha en löpande information, en form av vardaglig ”Master Plan” där man redovisar vad som sker och när de olika projekten beräknas vara färdigställda. Därtill bör en kommunledning ha minst två öppna informations- och dialogmöten med sina medborgare. 

Detta är inte konstigare än de krav ett börsnoterat bolag har med kvartalsrapporter.  Så vad kommunerna bör göra är att införa en liknande form för den politiska informationen. Varje kommunmedborgare är ju en form av aktieägare i sin kommun!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar