Powered By Blogger

måndag 29 juni 2015

DEBATTARTIKEL I BOHUSLÄNINGEN 2015-06-29 ang arenautveckling för fotbollen i Uddevalla

Arenautveckling för fotbollen i Uddevalla

Elitidrott i Sverige är idag högt koncentrerad till större städer med utvecklad infrastruktur och ett omfattande näringsliv. Det är också i den miljön som nya och moderna arenor växer fram.
  
 

Relaterat

PUBLICERAD 01:00
För att elitidrott ska utvecklas, och vara bestående i kommuner av Uddevallas storlek, krävs förutom av ovanstående också en starkt förankrad idrottskultur. För handbollens finns Agnebergshallen. Friidrotten har Rimnersvallen/Rimnershallen. Motocrossen har utvecklat en VM-arena. Simsporten är i ett akut behov av ny arena och vi hoppas att Uddevalla kommun löser detta inom kort.
Problemet för fotbollen, på längre sikt, är att ingen av de två nuvarande arenorna, Rimnersvallen och Skarsjövallen, håller för framtida elitverksamhet. Skarsjövallen håller i dagens läge måttet, men det är inte rimligt att en relativt liten förening som LSK ska kunna ha kontinuitet, såväl tekniskt som ekonomiskt, att driva Skarsjövallen på elitnivå.
Uddevalla kommun bör därför ta initiativ till att bjuda in berörda idrottsklubbar och näringslivet till en utredning som belyser dagens situation och som specificerar vad som krävs, tekniskt och ekonomiskt, för att uppdatera, och behålla, nämnda arenor till/på elitnivå. I ett sådant arbete ska kostnaderna för uppdateringen sättas i förhållande till ett nybygge av fotbollsarena.
I Sverige finns idag bra exempel på kommuner som konstaterat att det inte lönar att lappa och laga gamla arenor, utan i stället valt att bygga helt nya fotbollsarenor.
Ett nybygge har helt andra förutsättningar att finna samverkanslösningar med näringslivet. I en sådan renodlad fotbollsverksamhet kan dels integreras affärslokaler och restauranger, men också samhällsservice i form av vårdcentral ed mera. I den löpande driften kan också arenan fylla andra funktioner än fotboll, nämligen exempelvis konserter och utställningar. Självklart ska en ny fotbollsarena placeras på ett sådant sätt att den skapar tillräcklig hög volym och lönsamhet för näringsliv med parkeringsytor, samtidigt som den har bra kollektiva kommunikationslösningar.
Med en ny modern fotbollsarena, byggd enligt senaste miljökraven, skapas förutsättningar för utveckling och kontinuitet av elitfotboll i Uddevalla och därmed medverka till att stärka varumärket Uddevalla, samt öka stoltheten för uddevallaborna. Förutom att ett starkare varumärke genereras reseanledningar till Uddevalla och därmed utveckla inte minst besöksnäringen.
Uddevalla kommun bör ta initiativ till en förutsättningslös utredning angående nuvarande arenors möjligheter till att utveckla elitfotboll i Uddevalla samt att utredningen också belyser förutsättningar för helt ny fotbollsarena och de framtida samarbetsmöjligheter avseende investeringar, drift och innehåll det skulle ge.
Nils Carlsson
Uddevalla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar