Powered By Blogger

fredag 19 september 2014

Går det att utveckla demokratin i svenska valen?

I Sverige vet vi att de nyligen genomförda valen till riksdag, region och kommuner har gått rätt och säkert till. Vi lever i en av värdens främsta demokratier där varje individ har rätt att rösta just på ”sitt” parti.

Men inget valsystem är så bra att det inte går att utveckla – så även det svenska.

Blockpolitiken har sina klara fördelar, en grupp partier ger klara besked före valet hur man tänker regera. Men blockpolitiken har också sina nackdelar. Och det kommer på sin spets när valutgången är så jämn att inget block får majoritet i riksdagen.

Man kan ta jämförelsen från idrotten och då fotbollen. Vid ett oavgjort resultat i ex vis finalen i Champion League blir det förläning i första hand och straffar i andra hand.

Och visst skulle det svenska valet också få sin ”förlängning” om det är oavgjort vid full tid, dvs när valet genomförts.

På valsedeln skulle man kunna ha en tilläggsruta, där man anger vilket parti man tycker det egna partiet ska söka samverkan med. Det skulle kunna göras i princip på samma sätt som personkryssen, ett kryss eller en siffra/bokstav som anger vilket parti man vill att det egna partiet ska samverka med.

På det sättet skulle folket få ett inflytande över hur samverkan bör ske när valutgången är ”oavgjord”. Idag har jag en känsla att vissa partiledare ser det som nederlag att samverka över blockgränserna. Ja, i vissa fall tycks det gå prestige i dessa partiledaröverläggningar. Och i denna process har folket idag inget inflytande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar