Powered By Blogger

måndag 15 september 2014

Var Alliansens 5:e jobbskatteavdrag ett självmål och öppet mål för SD?

När Alliansen drev igenom det femte jobbskatteavdraget var det många som tyckte att man gick ett steg för långt. De fyra första togs tacksamt emot, men i stället för det femte var en bred uppfattning att det vore bättre att förstärka typ skolan.

Och en kort tid efter riksdagsbeslutet av det femte jobbskatteavdraget började Anders Borg att tala om försämrad omvärldsbild och skattehöjningar. Detta förstärktes också av Fredrik Reinfeldts s k sommartal, där han vädjade till svenska folket skulle öppna sina hjärtan och poängterade att invandringen har ett pris.

Och det var här jag tror det gick fel. Flertalet svenskar förstod Reinfeldts vädjan och har stor förståelse för människor som är på flykt från krigshärjade länder. Men ett ganska stort antal svenskar kopplade här i stället att invandringen sker på bekostnad av välfärden.

Och det var här som SD såg sin chans och förstärkte motsättningen mellan välfärd och invandringen.

Så man kan fråga sig om genomförandet av femte jobbskatteavdraget var ett politiskt självmål av Alliansen?

Dessutom stod S stillatigande och har också accepterat det femte jobbskatteavdraget.  Tänk om S hade haft kuraget i valrörelsen och sagt att man river upp det femte jobbskatteavdraget och satsar dom pengarna på välfärd OCH invandringen. Det tror jag flertalet svenskar hade tyckt var ok. Men det vågade man inte, uppenbart rädd att förlora väljare.

Så frågan är om att detta också var själv mål, denna gång av S?


Så med två självmål är det svårt att vinna matcher.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar