Powered By Blogger

onsdag 3 september 2014

Valet till regionen är anonymt- dags att kommunerna får ett vidgat ansvar även för de regionala frågorna

Nu är partiernas PR-apparater i full gång inför valet i september.  Det går inte en dag utan att något parti gör ett utspel på nationell nivå. Och de tunga partiledarna springer som skålade råttor för att hinna var med i så många program, utfrågningar och debatter som möjligt.

På det lokala planet är det också full fart med affischer och gatu-/torgmöten samt debattartiklar i lokal media. 

Samtidigt ska vi vara tacksamma att leva i ett fritt och demokratiskt land där det råder yttrandefrihet och vi vet att valen går rätt till.

Men det är en sak som bekymrar mig – nämligen valet till regionen. Trots att regionen har ansvar för några av de mest betydelsefulla områdena, sjukvård och kollektivtrafik, tror jag att flertalet av oss väljare är dåligt insatta i de olika partiernas arbete på regional nivå. 

Valet till regionen är ett synnerligen anonymt val. Ibland kolliderar dessutom partierna i vissa frågor. Som när det gäller sjukvården och de olika sjukhusens innehåll och verksamhet. På det lokala planet kan ett parti ha en åsikt, medan samma parti på regional nivå gör tvärtemot.


Jag tycker att man bör ta sig en ordentlig funderare på om inte de regionala frågorna bör integreras i den lokala politiken, frågorna hänger ju ihop. Låt sedan kommunfullmäktige i respektive kommuner utse representanter till regionfullmäktige. Då skulle partiernas ansvar hänga ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar