Powered By Blogger

lördag 21 juni 2014

Ibland kan resan vara målet

I dagens stressade tillvaro går ofta resan från punkt A till punkt B. Men sätter sig på flyget och vill nå sin destination så fort som möjligt – helst utan mellanlandningar och planbyten.

Men det finns resor där själva resan är målet. Man låter sig färdas och uppleva nya saker och människor. Man har kanske en grov planering, men låter tillfället sköta detaljerna, som t ex var man ska övernatta. En bilresa genom Europa är en typisk sådan resa. Man låter planeringen ta hänsyn till de intryck vi får under färden. Det kan vara den där lilla byn som aldrig hört talas om, och det lilla värdshuset som serverade den bästa tänkbara maten.

En annan typisk ”resan är målet” är att båtluffa. Kommer ihåg en gång när vi gick på en båt i Aten och vara inte riktigt säkra på båtens färd genom de grekiska öarna. Till slut, mitt i natten, konstaterade vi att vi var på Santorini och där i hamnen i mörkret gjorde vi upp med en värdshusvärd om att stanna ett par dagar. Först på morgonen när vi vaknade insåg vi att vi hamnat närmast i ett paradis. Så kan det gå när man ”fångar dagen”.

Ett mellanting med att resa till en destination och resa på måfå är de allt mer populära kryssningarna. Alla de aktiviteter och händelser som sker ombord gör själva resan till en upplevelse, även om fartyget har en klar rutt med givna mål att gå i land på. Minns en gång när vi vaknade upp i den Karibiska övärlden och fick frukost serverad på balkongen sam tillhörde vår hytt. Hav med soluppgång så långt ögat nådde. Då var resan ett mål i livet.

Karin Boye har mycket skickligt fångat intrycket i dikten rörelse

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.

Oändligt är vårt stora äventyr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar