Powered By Blogger

tisdag 17 mars 2015

Satsa på kvarterspoliser i socialt utsatta områden

Många personer har väl snattat godis i sin ungdom. Men vad är det som gör att för de allra flesta stannar det där.

Men för en del fortsätter detta tankesätt. Nästa steg en cykelstöld för att fortsätta med moppestöld. Och i moppeåldern blir det buskörning i kvarteret. Och för vissa räcker inte ens detta.

”Karriären” fortsätter med bilstölder, inbrott. Och det är någon stans där en del hamnar i s k dåligt sällskap, i kriminella gäng, som i regel består av personer i utanförskap. Och när man väl nått denna nivå i sin kriminella karriär är det svårt att stoppa. Det blir ungdomsvårdsanstalter och senare fängelsedomar. Och på senare tid har vi också sett vapeninnehav.


Det är uppenbart att åtgärder måste sättas in mycket tidigare. Polisen måste synliggöras i större utsträckning. Återinför kvarterspoliser i de områden där cykelstölder och moppebuskörning förekommer. Polisen får då en mer social roll och blir en form av extraföräldrar som påvisar att samhället inte tolererar vare sig cykelstölder eller buskörning med moppar. På detta sätt skulle ett antal ungdomar, i regel grabbar, på ett tidigt stadium slippa en yrkeskarriär inom brottets bana.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar