Powered By Blogger

tisdag 19 december 2017

E-handeln går fram som en flodvåg


Att e-handeln utvecklats syns allt mer. En stor del av julhandeln i Sverige är att vi sitter hemma och beställer via dator. Eller kollar pris och kvalitet i den fysiska affären och går sedan hem och beställer via en sajt på nätet. Framför allt gäller detta leksaker, spel, elektroniska artiklar, baskläder för såväl barn som vuxna.

Ser vi i de butiker som har postservice är det numera ibland längre kö för att hämta ut ett paket än det är i butikens kassor!

I USA slog handeln kring Thanksgiving nya rekord – men inte i de fysiska affärerna utan i e-handeln. Folk sågs t o m kolla varor i affärerna för att sedan ta upp mobilen och beställde digitalt - direkt  när man var i butiken!

I USA har 100 000 butiksanställda förlorat sina jobb det senaste året. 9 000 butiker har signalerat att man förmodligen stänger i år. Och större butiker/affärscentra i storstäder krymper ytorna och behåller de understa våningarna, resten görs om till kontor eller bostadsrätter.

I Sverige har HM signalerat att man kommer att stänga ett antal butiker. Och det kommer självfallet att märkas i centrumhandeln i större städer men också i de köpcentra som vuxit upp utanför centrumkärnan i många svenska kommuner.

Så e-handeln går fram som en flodvåg – i en hastighet som vi inte trodde var möjlig. Det blir en form av pyramidspel. Finns inte de stora kedjorna i affärscentrat, vem ska då vara loket som drar?

Och för att travestera på det populära TV-programmet: Vart är vi på väg?





2 kommentarer:

  1. Intressant läsning.Hörde att i England i vissa butiker får man betala 5 pund för att prova ett par skor. Denna avgift betalas tillbaka om man köper tex.Skorna.Om detta är sant vet inte.Hälsningar PO Ek

    SvaraRadera
  2. Har inte hört det från England, men det stämmer säkert. Vi är bara i början av den nya tiden

    SvaraRadera