Powered By Blogger

måndag 4 december 2017


Mina favoriter för Nyårsfirande i Europa


I dessa dagar reser många svenska familjer söderut för att fira Julen och Nyåret i värmen.
Men om man enbart vill fira Nyår i utlandet ligger storstäder bra till.

Såg en undersökning som Ving gjort att den stad flertalet svenskar skulle vilja fira in ett nytt år är New York. Jag har varit i NY några gånger, men aldrig firat nyår där. Men kan mycket väl tänka mig storheten i detta.

Däremot har vi, hustrun o jag tillsammans med goda vänner, valt att fira Nyår i Europeiska städer. Och under de senaste 25 åren har vi hunnit med ca 15 städer i Europa. Och även om London och Paris är perfekta weekendstäder toppar dom inte nyårsfirandet enligt vårt sätt att se.

Den listan toppas av Berlin med Madrid som god tvåa.

Berlin drar på Nyår till sig över 1 miljon besökare, därtill 500 journalister. Anledningen är att den tyska nyårsfesten Silvester är en av de största i världen.  Firandets centrum är, sedan murens fall 1989, Brandenburger Tor och vid midnatt är Strasse des 17 Juni från just Brandenburger Tor till Siegessäule, en två kilometer lång och 80 000 kvadratmeter stor festplats med restaurangtält, dj:s, konsertscener med livemusik och massor av folk. Fyrverkerierna vid midnatt den 31 december tillhör Europas största.

I Madrid är det storslagna nyårsfirandet på Puerta del Sol. Från klocktornet på det gamla posthuset slår nyårsklockan in det nya året och hela torget blir fullkomligt packat av folk. Med sig har man tolv druvor och cava, den spanska motsvarigheten till champagne. Enda skillnaden är att Cava inte får kallas för champagne för att den inte produceras i Frankrikes champagnedistrikt, men den är minst lika god enligt mitt tycke.






Efter Berlin och Madrid intar Barcelona med sin Rambla bronsplatsen. Outsiders är den polska staden Krakow, en oerhört gammal trevlig stad där allt ligger på gångavstånd, samt Prag med sin fina och gamla centrumkärna.

I år styr vi Nyårsfirandet till Nice, där vi hoppas att också få lite värme, om än inte i havet så lite uteserveringar. Får se om Nice med omgivningar, bl a Monaco, når min topplista.

På agendan för framtida Nyårsstäder står bl a Edinburgh, en stad som vi besökte för en månad sedan, och vad jag förstår en alldeles utmärkt Nyårsstad. Kanske Nyår där år 2019.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar