Powered By Blogger

fredag 8 december 2017

Uddevalla-politikernas studieresa till Kanada: Låt dom spela färdigt också tredje perioden, dvs visa på den konkreta nyttan av Kanada-resan


Det är inte bara utomhus det stormar, det stormar också i efterdyningarna av några Uddevalla-politikers studieresa till Kanada. Med på resan var också ett par tjänstemän.

Syftet med resan var att lära av Kanadas sätt att hantera migrationsfrågor, bl a hur man snabbt och effektivt får nyanlända i arbete och språkundervisning.

Ett gott syfte kan man tycka. Men vad har egentligen Toronto och Uddevalla gemensamt i denna svåra fråga. Kanada har inga flyktingar som tagit sig i små båtar över ett hav och bankar på asyl-dörren. Grundläggande i Sverige är att nationen, dvs Regeringen, har det övergripande ansvaret med lagar och ekonomiska resurser, medan en kommuns roll blir  en mottagare på Regeringens villkor.

Men det är inte i det avseendet kritiken kommit, såväl i lokalpressen som på sociala medier. Kritiken är mer inriktad på att studieresan gick till Kanada och att man på sin fritid gick på NHL-match samt att priset lär har varit ca 17 000 kronor per person ett. totalt drygt 100 000 kronor.

Förutom att val av studieort verkligen kan diskuteras, störs jag varken av priset för resan eller att deltagarna passade på, att med egna medel, se en NHL-match.

Och för att fortsätta  travestera på ishockey: låt politikerna spela färdigt matchen:

  • första perioden: syfte och val av resmål, gick väl så där..
  • andra perioden: rapport och information till kommunledning och allmänheten, "denna period" kunde spelet varit betydligt snabbare och tydligare
  • tredje perioden: det är nu matchen avgörs, konkreta nyttan för Uddevalla kommun och de nyanlända med språkutbildning, arbete och bostad
Så även om det finns mycket att önska efter de två första perioderna, låt politikerna spela tredje perioden och matchen klar och i handling visa att resan till Kanada tillförde sådan kunskap att de nyanlända snabbare kommer i arbete och får bostad samt intensivutbildning i svenska. Klarar man detta kan det visa sig att det var väl investerade pengar i Kanada-resan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar