Powered By Blogger

onsdag 6 december 2017

I framtiden är vi inte pensionär och bor på äldreboende – i framtiden är vi seniorer och bor Senior-Pensionat med bredband, wifi och barskåp.

Har funderat lite kring begreppen pensionär och senior.

Pensionär låter lite som om pappa staten bestämmer när man blir pensionär och dess ekonomiska villkor. Och till viss del är det väl så. Även om det egentligen är våra egna sparande pengar, en form av uppskjuten lön.

Historiskt har begreppet pension/pensionär funnits i Sverige sedan 1600-talet, främst då för viss militärpersonal, senare även präster och vissa andra civila tjänstemän. För det stora flertalet fanns ingen pensionsrätt förrän folkpensionen infördes 1913. Genom uppslitande politiskt strid kom sedan ATP-systemet, som gjorde pensionen mer rättvis för alla. Och i dagarna pågår nya politiska överläggningar om det framtida pensionssystemet.

Så vi kan slå fast att begreppet pension i grunden styrs av staten, även om många idag också uppbär pension från forna arbetsgivare. Och pensionen skapar en form av grundtrygghet. Och det är bra. Men vi kan väl ändra begreppen från 1600-talet till 2000-talet?

Tänker på begreppet pension i ett annat sammanhang, då man ”hyrde in sig” över en eller några veckor på ett pensionat och fick den tidens ”all inclusive”. Tänk om våra äldreboenden kunde stöpas om till Pensionat med all tänkbar service. Visst låter det väl trevligare att ålderns dagar bo på ett Senior-Pensionat med ”all inclusive” än på ett äldreboende med strikta regler.

Och när vi ändå stöper om orden låt oss ändra begreppet Pensionär till Senior. Det låter mycket mer positivt och aktivt.

Så i framtiden gäller att vi Seniorer bor på ett Senior-Pensionat med ”all inclusive”, och då ingår också ett bra bredband, wifi och litet barskåp i den lilla seniorlägenheten. Backup finns i form av läkarvård och omsorg. Driftsformen kan vara offentlig eller privat. Kanske är det så att hotell- eller chartersektorn i framtiden också innefattar denna typ av boende, ett koncept av Scandic eller Ving? Grundfinansieringen finns i det kollektiva systemet, sedan skulle man kunna gradera boendet i ett stjärnsystem beroende vilken individuellt standard man önskar









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar