Powered By Blogger

torsdag 23 november 2017

Det bör vara samma momssats för båtboende i gästhamnar som för boende på camping och hotell


Försäljning av nya husbilar ökar ständigt. Många av dagens husbilsköpare har sålt sin båt, sin sommarstuga eller sin villa och på så sätt fått loss kapital. 

Detta gör att dessa nyvunna husbilsägare inte har tradition från camping med sig utan vid övernattning hellre söker man en så kallad ställplats för husbilar. Ibland är denna ställplats belägen nära en centrumkärna med hela sitt utbud av restauranger, shopping med mera. Men på många håll i landet kombinerar man en gästhamn med övernattningsytor för husbilar – en alldeles utmärkt idé. Men det är då något underligt inträffar rent skattemässigt.

Trots att båda är en form av fritidsfordon, den ena på land och den andra i vattnet – är momssatserna olika. Husbilen betraktas då som camping/hotell och beskattas med 12 procent moms, medan fritidsbåten momsbeskattas med 25 procent. 


Det enda rimliga vore ju att en övernattning i vattnet i gästhamnen har samma momssats som en övernattning på land vid gästhamnen, nämligen 12 procent. Mot bakgrund av alla gästhamnar i Bohuslän och den stora volym fritidsbåtar dessa hamnar tar emot, har Bohusläns riksdagspolitiker en gemensam uppgift, oavsett partifärg, att arbeta för att även gästhamnar omfattas av turistmomsbegreppet och beskattas med 12 procent moms i stället för 25 procent. 

Vem tar den här bollen och arbetar vidare med att få samma momssats på gästhamnsboende som hotell- och campingboende?
Bildresultat för gästhamn bilder

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar