Powered By Blogger

måndag 27 november 2017

Det krävs ett samspel för utveckling av Uddevalla centrum

I debatten kring utveckling av centrum i Uddevalla saknar jag  ett helhetsgrepp. Och inte enbart lyfta en fråga i taget. För att lyckas med att stärka utvecklingen, på kort och lång sikt, krävs samspel mellan ett antal parametrar:
    Bildresultat för uddevalla centrum bilder
  • ·      Infrastruktur
  • ·      Tillgång på varor, tjänster och service
  • ·      Efterfrågan på varor, tjänster och service
  • ·      Tillgänglighet
  • ·      Konkurrens med E-handeln
  • ·      Marknadsföring, paketering, försäljning, av Uddevalla som helhet
  • ·      Politiskt samarbete över blockgränserna

 Infrastrukturen är framför allt en kommunal uppgift och där har ju också kommunen påbörjat ett mycket positivt utvecklingsarbete. Men än återstår en del, inte minst den långdragna frågan om utveckling av Hamngatorna och flytta aktiviteter till närheten av vatten. Kanske borde man också titta på möjligheten att bättre väderskydda delar av centrum, att skapa en inomhusmiljö utomhus ……….

Vidare bör kommunen snarast ”peka med hela handen” avseende flytten av Stadshuset. Det skulle ge en viktig signal till näringslivet och våga hoppas och att våga satsa. Ca 400 kommunanställda plus besökare, skulle ge en ökad volym människor som rör sig i centrum, äter lunch, handlar, fikar m m. Det skapar ökad efterfrågan!

När det gäller tillgång och efterfrågan på varor, tjänster och annan service anser jag att ”läget är hyggligt”. Vi har restauranger, caféer, ett antal affärer, en modern biograf samt apotek och Systembolag. Därtill en nysatsning på saluhall. Men självklart är frågan om detta räcker. Tror det behövs mer kommersiellt tänkande, men finns efterfrågan? Här borde affärslivet i samverkan med kommunen genomföra en ordentlig marknadsundersökning, inte minst mot bakgrund av den byggbom som varit, och är, såväl i centrum som på söder. Vad efterfrågar dessa hundratals familjer, som ju valt att bo centralt för att ha nära till service.

Det ska ju också vara lätt att ta sig till centrum, oavsett färdmedel. Och när det gäller bilar måste man hitta ett system för parkering som enkelt möjliggör bilparkering. Återinför P-skiva, som fungerar alldeles utmärkt i många andra citykärnor.


Sedan har vi självfallet inte råd att splittra resurser när att det gäller att marknadsföra och sälja Uddevalla. Satsa på EN organisation och gör detta i samverkan mellan kommunen och näringen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar