Powered By Blogger

måndag 28 maj 2018

Låg räntepolitik och kronförsämring fungerar i nuläget - men vad händer när högkonjunkturen vänder  nedåt? 


Sverige befinner sig i en högkonjunktur med låg arbetslöshet.
Samtidigt har vi extrem låg ränta, ja Riksbanken ligger ju kvar på s k minusränta.

Båda dessa faktorer skjuter fart på konsumtionen. Exporten, såväl varor som tjänster, går som tåget ..(ja det var kanske en mindre bra jämförelse, men ni förstår vad jag menar...).

Men den låga räntan för också med sig att svenska kronan är lågt värderad på den internationella valutamarknaden och gör importerade varor dyrare. Den låga räntan spär också på den inhemska produktionen, bl a turistnäringen. Då utlandsresan blir allt dyrare stannar många svenskar kvar i Sverige under semestern. Genom att hushållens räntekostnader har blivit låga finns utrymme för annan konsumtion.

I nuläget med sin högkonjunktur stimulerar vi konsumtion, vilket man enligt gängse historia ska göra i lågkonjunktur.

Men nu upptäcker Riksgälden att den låga kronkursen gör att Sveriges utlandsskuld ökar utan att den faktiska upplåningen ökar. Dessutom blir räntekostnaden på utlandsskulden dyrare och hämmar politiska reformer.

Riksgälden försöker nu därför påverka valutamarknaden och stärka den svenska kronan. Inget som kan göras i en handvändning, dvs innan sommaren. Men till hösten kommer vi säkerligen att se sådana tecken.

Så anledningen till att Sverige går bra just nu är i hög grad konsekvensen av den låga räntan och den lågt värderade svenska kronan. Problemet med denna slutsats är frågan vad Sverige gör när konjunkturen vänder och vi går in i en lågkonjunktur. Normalt i en lågkonjunktur vill man stimulera ekonomin och konsumtion och exporten med bl a låg ränta och lågt värderad kronkurs .

Med andra ord, Sverige går bra nu. Men vad händer när konjunkturen vänder?
Kan Riksbanken sänka räntan ytterligare? Till minus-minus-minus- ränta. Med ytterligare kronförsämring?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar