Powered By Blogger

onsdag 30 maj 2018

Brexits konsekvenser för gränsen mellan Irland och Nordirland


Irland är en kluven ö där Nordirland, med dess majoritet av protestanter vid delningen av Irland, ville tillhöra Storbritannien. Och så blev det, dessutom med en hög grad av självbestämmande. Allt medan övriga Irland bildade republiken Irland med en övervägande del katoliker.

Och så länge som såväl Irland som Storbritannien ingår i EU är det inga problem vid gränsen mellan Irland och Nordirland. Jag har själv varit på Irland ett flertal gånger och passerat gränslinjen, helt utan problem. Varor och tjänster har flödat i båda riktningarna och det är uppenbart att båda sidor är i hög grad är beroende av varandra och har kunder på båda sidorna gränsen.

Men med ett starkt Brexit blir det en också en skarp gräns där vardagslivet med pendlingar från bostad på ena sidan och jobbet på andra kommer att ställa till problem. Varor och tjänster kan inte flöda fritt på samma sätt som nu.

Det bästa vore ju att det gick att förhandla fram en mjuk gränslinje, som skulle kunna fungera som om båda sidorna ingår i EU. Men om så inte blir fallet?

 Det finns krafter som vill förena Nordirland med Irland. Men det finns också motkrafter mot en sådan utveckling och vill behålla Nordirlands knytning till det brittiska imperiet.

Risken finns att det åter kan blossa upp sådana motsättningar där någon av parterna kan ta till våld och att vi åter får uppleva vapenskrammel. Historiens makt är stor. Och här har Storbritanniens regering ett stort ansvar.

Så för fredens skull, låt gränslinjen bli en mjuk linje. Eller vid förhandlingsbordet förhandla fram ett avtal som integrerar Nordirland i den Irländska republiken med egen stor bestämmanderätt.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar