Powered By Blogger

onsdag 10 april 2019

Jag lämnar min blogg "Carlssons tankar"


Med ålderns rätt håller jag på att dra mig tillbaka från livet på sociala medier och har idag stängt ned mitt Twitterkonto. Jag slutar också med min blogg "Carlssons tankar"
Kommer att vara kvar på Facebook och Instagram, så om det dyker upp några tankar skriver jag av mig på FB
Tack till er alla som genom åren följt mig på min blogg

fredag 8 mars 2019

Att vara eller inte vara är frågan för VAR


Att vara eller inte vara, ja det är frågan för VAR, Video Assist Referee System,som fotbollens UEFA infört på bred front.

Frågan har blivit högaktuell efter Manchester Uniteds seger över PSG med en tilldömd VAR-straff i slutminuten. Manchester United var på väg ur Champions League då Diogo Dalots skott tog på PSG-backen Kimpembes arm och i stället för hörna tilldömdes United straff. 21-åringen Marcus Rashford stegade fram och såg till att United gick vidare till kvartsfinal. 

Var det rätt eller fel?

Som senior älskar jag fotboll och accepterar då att en domare inte kan se allt och ta ett rätt beslut på en tusendels sekund. Det är väl lite av charmen med fotbollen. Och i den världen hör inte VAR hemma. Det är ena sidan av problemet.

Den andra sidan är att Uniteds sena VAR-mål gav avancemang till kvartsfinal och ca 50 miljoner kr till klubbkassan. Och då kan man ju säga att PSG gick miste om dessa 50 miljoner. Och med så mycket pengar skall man självfallet se till att resultatet sker på så rättvisa villkor som möjligt. Och i den världen hör VAR hemma.

Och när Sverige fick ett avgörande VAR-mål i VM mot Sydkorea förra året, vilket gav en god hjälp att gå vidare från gruppspelet, var det inte många svenskar som tyckte det var fel….eller?  Så ibland beror ställningstagandet på om det är ”mitt” lag som vinner eller förlorar på ett VAR-domslut. 

Jag tror därför att VAR kommit för att stanna. Rätt eller fel, men i dagens fotboll är det pengar och Tv-rättigheter som styr. Genom att införa så gränslöst mycket pengar i fotbollen kommer UEFA aldrig att kunna backa.

Frågan är väl hur den nationella fotbollen hanterar denna frågeställning- Kommer vi att få se VAR även i svenska allsvenskan? Ja, det är en fråga som bör ställas. 

fredag 1 mars 2019

Missvisande husbilssiffror  
Husvagnsregistreringar för februari 2019 
Under februari månad 2019 registrerades 86 husvagnar. (Motsvarande månad året dessförinnan registrerades 95 stycken.) Hittills under 2019 betyder det 114 registrerade husvagnar mot 166 under samma period 2018. I procent innebär detta en minskning med 52 enheter eller 31,32 %. 
Husbilsregistreringar för februari 2019 
Februari månads husbilsregistreringar visar 93 stycken, medan det i februari föregående år registrerades 186 husbilar. Hittills under kalenderåret 2019 har det totalt registrerats 136 husbilar, medan det under motsvarande period 2018 registrerades 276 stycken. I procent innebär detta en minskning med 50,72 % för år 2019. 
Under denna tid på året är antalet nyregistrerade fordon alltid litet, varför minsta förändring ger stora procenttal. Ännu är det därför för tidigt att, med utgångspunkt från nyregistreringssiffrorna, dra några slutsatser om hur husvagns- och husbilsåret 2019 kommer att utveckla sig. 
Till osäkerheten bidrar också att det fortarande finns ”Bonus-Malus-husbilar” – husbilar som registrerades i juni 2018 utan att vara sålda till kund – i lager hos återförsäljarna, och det är ju dessa redan registrerade bilar som i första hand säljs. Antalet sålda, och levererade, husbilar under februari är således högre än vad nyregistreringsstatistiken utvisar. 

Källa:Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF)

onsdag 13 februari 2019

Inför 2/3 majoritet i kommunernas fullmäktige vid större kommunala investeringar


Så har vi åter frågan om ett nytt badhus i Uddevalla Kommunfullmäktige. För vilken gång i ordningen? Förslag till placering har växlat beroende på politisk majoritet i Fullmäktige. Frågan har debatterats och beslutats i drygt 10 år.

Ja visst är det viktigt att vi har demokrati. Men med den 50,1%-demokratin vi har i det politiska systemet i får ibland orimliga låsningar. I ena fyraårsperioden tar man beslut för att i den andra fyraårsperioden få en politisk förändring och tidigare beslut rivs upp och nya beslut tas. Så kan det ju inget få hålla på när det gäller stora investeringar med årslånga ledtider. 

Egentligen borde stora investeringar omfattas en en större majoritet än 50,1%. Typ ett badhus för 450 miljoner och som ska funka i minst 40 år borde krävas en större matematisk majoritet. 

Som jämförelse behöver en liten idrottsförening 2/3 majoritet för att ändra stadgarna.

Liknande majoritet borde krävas för större investeringar med lång livslängd. Det skulle stimulera till politisk samverkan med hållbara och väl förankrade beslut.

lördag 2 februari 2019

Kommunerna bör införa regelbundet öppen information till sina medborgare – på samma sätt som de börsnoterade företagen har med kvartalsrapportering



I en debattartikel i Bohusläningen 2019-02-02skriven av tankesmedjan Vårat Gäng konstaterar man att för 40 år sedan redovisade rikspartierna sammanlagt 1,6 miljoner medlemmar. Då hade Sverige en folkmängd på ca 8,3 miljoner innevånare, dvs ca 20% av Sveriges befolkning var registrerad som medlem i ett politiskt parti.

Idag, när Sveriges befolkning är ca 10 miljoner, är endast ca 250 000 medlemmar i ett politiskt parti, dvs endast 2,5%.

När nu inte längre medlemmar kommer till de politiska partierna, då får partierna komma ut till folket. Speciellt viktigt är detta i lokalsamhället. 

Därför är det utomordentligt viktigt att lokalsamhället är transparant och regelbundet redovisar i tid och rum hur förändringsarbeten utvecklas. Detta kan ske på olika sätt och i vår digitala värd skulle man enkelt kunna ha en löpande information, en form av vardaglig ”Master Plan” där man redovisar vad som sker och när de olika projekten beräknas vara färdigställda. Därtill bör en kommunledning ha minst två öppna informations- och dialogmöten med sina medborgare. 

Detta är inte konstigare än de krav ett börsnoterat bolag har med kvartalsrapporter.  Så vad kommunerna bör göra är att införa en liknande form för den politiska informationen. Varje kommunmedborgare är ju en form av aktieägare i sin kommun!

söndag 13 januari 2019

Är kryssningsfartygens framgångar bruten?


När kryssningars tid började i USA var det rika amerikaner som var den givna målgruppen. Denna grupp spenderade också mycket pengar i de städer och hamnar som fartygen la till i.

Nu är kryssningsgästerna i hög grad är ”vanliga” turister som ser kryssningsresan som en ”all inclusive-resa” , där man i princip lägger sina pengar i kryssningsfartygens kassor och när fartygen lägger till i olika hamnar besöker man gärna sevärdheter och turistattraktioner, men utan att bidra till turistnäringen via hotell och restauranger  

För att städerna ändå ska få något av kryssningsgästerna har man börjat ta betalt i form av ”entréavgift”, dvs en lokal turistskatt. Tidigare har resmål som Venedig, Barcelona och Santorini infört detta. Och nu inför även Amsterdam en avgift på 8 Euro för ett dagsbesök.

Självklart gillar inte kryssningsbranschen dessa lokala skatter och har därför börjat bojkotta vissa städer som tar ut denna entréavgift. Så risken är uppenbar att kryssningstrafiken är på ett sluttande plan. Om inte gästerna får besöka historiskt traditionella och populära kuststäder är det en uppenbar risk att man helt avstår från kryssningsresor. 

Så frågan är berättigad om kryssningsbranschens volymresor har spelat ut sin roll?

måndag 7 januari 2019

2018: Stabilt husvagnsår, men osäkra husbilssiffror                         

Under fjolårets andra hälft ökade husvagnsintresset tydligt, och när 2018 nu är tillända står det klart att antalet nyregistrerade husvagnar är i stort sett lika stort som under 2017 – det skiljer endast 91 enheter.Resultatet ligger klart inom de värden på plus/minus 5 procent som HRF förutspådde under våren och någon större skillnad mellan antalet registrerade och levererade fordon torde inte föreligga.

Något osäkrare är däremot ökningen av antalet levererade husbilar. Enligt statistiken nyregistrerades 7 218 husbilar under 2018, vilket är 12,7 procent fler än under 2017. Exakt hur många av dessa som levererats till kund, är dock ej fastställt.I samband med införandet av bonus-malus-systemet vid halvårsskiftet inregistrerades drygt 2 100 osålda husbilar som sedan omedelbart ställdes av, förklarar HRF:s kanslichef Lars Erik Paulsson. De flesta av dessa har under sommaren/hösten/vintern sålts till kund, men säkerligen finns det fortfarande några osålda ”lagerbilar”. Dessa utgör en osäkerhetfaktor som givetvis kan komma att negativt påverka antalet nyregistrerade husbilar även under 2019 års första månader.    


Husvagnsregistreringar för 2018

Under december månad 2018 registrerades 54 husvagnar. (Motsvarande månad förra året registrerades 47 stycken.) Totalt under 2018 betyder det 3 349 registrerade husvagnar mot 3 440 under hela 2017. I procent innebär detta en minskning med 2,64 %.


Husbilsregistreringar för 2018

December månads husbilsregistreringar visar 73 stycken, medan det i december föregående år registrerades 137 husbilar. Under kalenderåret 2018 har det totalt registrerats 7 218 husbilar, medan det under 2017 registrerades 6 405 stycken. I procent innebär detta en ökning med 12,69 % för år 2018.


Källa: Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF)