Powered By Blogger

onsdag 23 april 2014

Skapa storkommunen Bohuslän
Nu har åter frågan om sammanslagning av kommuner tagit fart. Och i debatten verkar det som den enda styrande parametern är att en kommun ska ha minst 30 000 innevånare.

Och visst är volymen viktig - men vad är det säger att man ska eftersträva just nivån 30 000. Höj blicken och ta också in andra parametrar såsom:
   folk måste känna en samhörighet
   nya och dyrbara specialistfunktioner inom kommunerna
   infrastruktur i form av vägar, järnvägar, flyg m m
   infrastruktur i form av olika samhällstjänster, sjukvård, åldringsvård, skola, polis  m m
   betydelsen av ett starkt varumärke - inte minst inom turismnäringen
   lobbyarbete 

Ja, det är några starka argument att INTE splittra upp Bohuslän i en kust- och en inlandskommun. Inrikta i stället arbetet med att bilda storkommunen BOHUSLÄN, en kommun med 125 000 - 150 000 innevånare. Tänk vilken styrka, såväl i ekonomi som i samhällsservice. 

Om vi haft en sådan storkommun när länssjukvården la tonvikten på NÄL och i stora drag flyttade från Uddevalla och övriga Bohuslän, hade Bohuslän idag haft ett modernt sjukhus i Uddevalla för hela Bohuslän. Ett annat exempel är Högskolan. Storkommunen Bohuslän skulle varit det självklara valet i stället för Trollhättan. Betänk bara alla arbetstillfällen som gått Bohuslän näsa förbi.

Om Bohuslän delas upp i två eller tre kommunen tappar vi konkurrenskraft mot omgivningen. Så ta chansen nu och gör en en förutsättningslös utredning om fördelar och nackdelar med storkommunen BOHUSLÄN. Våra politiker får inte slarva bort detta extremt viktiga varumärke genom att stycka upp det.
Nils Carlsson

Debattartikel i tidningen Bohusläningen 2014-04-23


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar