Powered By Blogger

torsdag 20 december 2018

Gemensamt Nyårsfirande för partiledarna löser upp frågan om statsminister?


Talmannen har talat – igen. Med skärpa och tydlighet.
Och nu finns också en klar tidtabell för omröstningen om statsminister.

Nu har partiledarna, eller rättare sagt partierna, jul- och nyårshelgen på sig att komma till skott. Tredje omröstningen ska äga rum 16 januari och en eventuell fjärde omröstning 24 januari.

Kanske skulle partiledarna fira Nyårsafton tillsammans och under okonventionella omständigheter gemensamt skåla in det nya året med ett gemensamt beslut i statsministerfrågan, som mer och mer börjar likna ett tufft derby i Premier League.

Och hur ska man då tippa utgången. Det finns bara ett säkert tips. Precis som i ett derby gäller det att helgardera, 1X2. Men att helgardera är ju lite fegt. 

Mycket talar dock för att de flesta partierna vill undvika ett nyval, eller extraval som det heter enligt grundlagen. De två huvudspelarna, Annie Lööf och Jan Björklund, kan båda förlora mycket i ett nyval. Liberalernas fortsatta deltagande i Riksdagen hänger på en skör tråd. För Centern gäller att populariteten uppenbart är på väg ner. 

Med andra ord kan Alliansen tappa mark och öppna upp för Löfven & Co. Utan att Centern och Liberalerna fått någon som helst politiskt inflytande. 
Alternativet är att matcha fram Kristersson, och därmed behålla någon form av samverkan inom Alliansen. Även om det sker till priset av stöd av SD. 

Hur går då matchen? Mycket talar för att C och L lägger ner sina röster i nästa omröstning, men att man gjort upp detta med S och fått betalt för det! 

I valet mellan pest och kolera är således mitt tips att duon Lööf och Kristersson väljer bort SD och satsar på Löfven. Viktigt för båda att undvika nyval.
 Och i uppgörelsen med Löfven ligger, förutom samverkan i sakpolitiska frågor, att Löfven måste lova att inte ge Vänstern något budgetinflytande. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar