Powered By Blogger

fredag 3 januari 2014

Svenska pass hårdvaluta i Istanbul

Många människor som flyr Syriens inbördeskrig hamnar i Turkiet. Det rör sig om ca 1 miljon människor. Dom har gjort sig av med hus och hem och hoppas att dom har med sig så mycket pengar att det ska räcka för att få en säker tillvaro i Europa. Dom är alltså beredda att betala en flyktingsmugglare, som fixar såväl en vidare transport som falska resehandlingar.

Och det är här Sverige i hög grad kommer in i bilden. Sverige är det land i Europa som har den mest människovänliga synen på flyktingar från Syrien - detta genom permanenta uppehållstillstånd.

Därför är svenska pass en verklig hårdvaluta i Istanbul. När en svensk förlorar sitt pass får man snabbt och enkelt en nytt pass. Det sägs att tiotusentals svenska pass försvinner årligen. Detta gör att det finns gott om svenska pass, som oseriösa och skrupelfria flyktingsmugglare omsätter på den svarta marknaden.

Flyktingsmugglaren säljer paket, som inkluderar transport och falskt svensk pass, till ett pris av upp emot 12 000 euro. Väl framme i Sverige gör de flesta asylsökande syrier sig av med passet och erbjuds permanent uppehållstillstånd.

Detta är naturligtvis en cynisk värd där mellanhänderna skär guld med täljknivar. Här måste EU agera och finnas på plats i Syrein och i Turkiet och redan därifrån hjälpa de flyende människorna till ett fritt och demokratiskt Europa, där självfallet Sverige ska fortsätta sin öppna flyktingpolitik. Men fler länder måste följa Sveriges exempel.

Det är det enda sättet att få stopp på de kriminella flyktingsmugglarna.

Källa: Svenska Dagbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar