Powered By Blogger

torsdag 23 april 2015

Svenskar är Europas mest konservativa resenärer

Vi svenskar är de européer som är minst benägna att resa till en ny destination, det visar en ny reseundersökning genomförd av YouGov på uppdrag av Airbnb där 7562 européers resvanor kartlagts. Hela 42 % av svenskarna svarar nämligen att de kommer återvända till samma destination 2015, som 2014. Européer som grupp är dock mer äventyrliga och nästan 60 % säger sig planera att besöka en ny semesterdestination under 2015.
Det går alltså inte att påstå att vi svenskar är särskilt äventyrliga, men däremot att vi älskar vår semester.Undersökningen visar nämligen att vi svenskar tar flest antal semestrar jämfört med våra Europeiska grannar. Minst tar holländarna. I Sverige tog nästan 6 av 10 fler än 3 semestrar under 2014, vilket är flest av alla länder i Europa. (Motsvarande andel holländarna var 27 %). 
Anledningarna till att vi svenskar återvänder till samma destination uppges vara:
  • Att man äger eller känner någon som äger ett boende på semesterdestinationen (33 %)
  • Man har många minnen till semesterdestinationen (29 %)
  • För att man vill besöka någon på semesterdestinationen (23 %)
Om vi svenskar ska testa en ny semesterdestination, uppges nedanstående anledningar vara extra viktiga:
  • en attraktiv prissättning i landet (47 %)
  • att det ska vara bra väder (41 %)
  • och att få upptäcka nya landskap (39 %)
Svenskar är dessutom bland de Européer som oftast reser utomlands − hela 8 av 10 svenskar har varit utomlands minst 5 gånger under sitt liv
.

onsdag 22 april 2015

 Topplistan med allra mest populära resmålen i sommar
Tio i topp, populäraste resmålen i sommar
1.Mallorca (2)
2.Antalya (1)
3.Kreta (3)
4.New York (5)
5.Rhodos (4)
6.Cypern (7)
7.Split (8)
8.Barcelona (9)
9.London (6)
10.Malaga (ny)
Källa: Ticket Privatresor Siffror inom parantes visar vilken placering resmålet hade förra året.
Fotnot: Bokningar av alla typer av resor gjorda fram till 19 februari med avresa 1/5 – 31/10 2015

söndag 19 april 2015

Finansinspektionen bryter mot sitt uppdrag genom att inte se till att bankerna hanterar kontanter


Enligt finansspektionens hemsida tydliggör man sitt uppdrag: Finansinspektionen är en myndighet som övervakar företagen på finansmarknaden. Vårt uppdrag från allmänheten – riksdag och regering – är att bidra till ett stabilt finansiellt system som präglas av högt förtroende med väl fungerande marknader som tillgodoser hushållens och företagens behov av finansiella tjänster samtidigt som det finns ett högt skydd för konsumenter.

Finansinspektionen ska alltså tillgodose hushållen och företagens behov av finansiella tjänster. I denna skrivning tolkar jag det så att om hushållen och organisationer har behov  av att det finns kontanthantering på bankkontoren, ska Finansinspektionen se till att bankerna lever upp till detta.

Men nu är det endast i undantagsfall som bankerna lever upp detta. Trots bankernas bristande service med kontanter sitter Finansinspektionen still och gör ingenting åt saken. 

När nu kunderna har behov av kontanthantering, såväl med insättningar som med uttag, har alltså Finansinspektionen skyldigheten att beordra bankerna att ha denna service. 

onsdag 15 april 2015

Regeringen anslår pengar till idrottsrörelsen för integration -
 - lägg partipolitiken åt sidan och satsa på nyanlända ungdomar

Bortsett från ideologiska skiljaktligheter i regeringens budget som presenterades idag, finns ett förslag som alla partier måste ställa upp på.

Och det är de resurser som riktats till idrottsrörelsen för integration av nyanlända. Här har föreningslivet  en jättestor möjlighet att kreativt bidra till integration av ungdomar som kommit till Sverige. Här skapas möjligheter till mångahanda aktiviteter för dessa ungdomar. På så sätt kommer ungdomarna, och även deras föräldrar, in i svenska samhället.

Jag skulle vilja se att idrottsföreningar, som representerar olika idrotter, samverkar och låter ungdomarna pröva på olika sporter. På så sätt är det en utmaning föreningarna att inte sätta sin egen idrott i högsätet, utan ha tålamod och låta ungdomarna pröva på allehanda idrotter. Så småningom kommer ungdomarna att hitta rätt i sportfloran och då kan de olika föreningarna slussa dom till rätt förening.

Regeringen satsar 32 miljoner kronor redan under 2015 och 64 miljoner kronor årligen från och med 2016.

Så jag vädjar till de politiska partierna att inte göra partipolitik av detta förslag, utan att alla partier sätter de nyanlända ungdomarna i centrum och lägger partipolitiken åt sidan.

tisdag 14 april 2015

Äldre slösar mest på semestern    
Fler än var fjärde svensk spenderar mer pengar än planerat på semestern. Allra mest slösar äldre resenärer men gemensamt för alla åldersgrupper är att resor är en prioriterad utgift. Det visar en undersökning från resesöksajten Momondo.
 Resesöksajten Momondos årliga undersökning visar att unga resenärer är bäst på att hålla i pengarna på resande fot, bara var femte person mellan 18-22 år uppger att de spenderar mer än de planerat. Dyrare blir det för äldre, undersökningen visar nämligen att var tredje person i åldersgruppen 56-65 år gör av med mer pengar än de tänkt på semestern.
Många tänker sannolikt inte på att svenska kronan försvagats gentemot de stora valutorna som Euron, Dollar och Engelska pundet, vilket gör att de utländska pengarna "rullar" fortare än beräknat.
En fjärdedel av de tillfrågade svarar att de räknar med att lägga mellan15 000 och 37 500 kronor på årets sommarsemester och lika många att de vanligtvis spenderar mer än planerat under semestern.


lördag 11 april 2015

SM-veckan i Örebro en bra affär för idrotten, kommunen och näringslivet - omsatte 34 miljoner
- Kan vara något för Uddevalla?

SM-veckan i vintras i Örebro omsatte 34,2 miljoner kronor och gav sysselsättning motsvarande 26 årsverken inom besöksnäringen. Det visar den turistekonomiska undersökning som gjorts på uppdrag av Örebro kommun och Riksidrottsförbundet.

Dessutom visade SVT 81 timmar i direktsändningar från evenemanget, totalt beräknas dessa sändningar setts av över 30 miljoner tittare. Dessutom nämndes SM-veckan i drygt 2 000 artiklar, som omräknat till annonsvärde uppgår till 60 miljoner kronor.

Så förutom en bra ekonomisk effekt i Örebro fick man också ett stort uppmärksamhetsvärde.

Kanske vore detta något för den samlade idrotten i Uddevalla att fundera över. För att arrangera sommardelen av SM-veckan har Uddevalla med dess anläggningar och omgivningar ypperliga förutsättningar. Och med det fantastiska läget vid havet finns utomordentliga möjligheter att arrangera jättefina fritidsaktiviteter. Något att fundera över?


fredag 10 april 2015

Debattartikel i Bohusläningen 
10 april 2015
(http://bohuslaningen.se/asikt/debattochinsandare/1.3898183-uddevalla-behover-en-professionell-lobbyist)

Uddevalla behöver en professionell lobbyist

Tidigare har vi sett att Uddevalla och Bohuslän är tvåa på bollen, för att prata fotbollsspråk. Vi har sett NÄL:s utveckling på Uddevallas och Bohusläns bekostnad. Högskolan gick Uddevalla förbi och förlades till Trollhättan.

Senast var det utveckling av Bohusbanan, där nu Trafikverket uppenbarligen satsar på dubbelspår till Oslo – genom Dalsland - sannolikt på bekostnad av utveckling och dubbelspår på Bohusbanan och Bohusbanans förlängning till Oslo.

Och så nu SJ:s snabbtåg från Uddevalla till Stockholm. Med den nya tidtabellen blir det avsevärt svårare, för att inte säga omöjligt, att förlägga en arbetsdag i Stockholm och resa samma dag t o r med SJ:s direkta snabbtåg.

Hur kommer det sig att Uddevalla, och ibland tillsammans med övriga Bohuskommuner, ständigt förlorar dessa matcher? Jo, man är helt i avsaknad av professionell lobbyverksamhet.

Uddevalla behöver en lobbyist som hela tiden bevakar Uddevallas intressen på det politiska riksplanet och även utvecklar kontakterna med de olika departementen samt med myndigheter och olika organ som finns. Och till 80 % finns denna verksamhet i Stockholm. Så det  blir en resor till Stockholm,  men det kommer att löna sig för Uddevalla.

Så engagera en lobbyist som kan sitt Uddevalla och har bra lokala kontakter med såväl politiken som med näringslivet. Sätt sedan en referensgrupp runt denne lobbyist och på så sätt få en bred förankring i de frågor som är aktuella och som ska drivas.

Om någon undrar var denna superkraft finns? Jo, det finns flera olika alternativ, men det namn som toppar min lista är den avgående Vd:n för Uddevalla Energi, Roger Johansson. Han är väl insatt i Uddevallas problem, väl insatt såväl i de politikiska turerna som i olika samhällsfunktioner. Dessutom har han en bred erfarenhet av att bedriva lobbyarbete i sin tidigare gärning.

Sätt sedan en referensgrupp kring honom med representanter från Uddevalla kommun, Uddevalla Näringsliv, Fastighetsägarna med flera näringslivsorganisationer.

Då skulle inte Uddevalla behöva vara två bollen utan i stället först på bollen!

Nils Carlsson

 

torsdag 9 april 2015

Antal ställplatser för husbilar växer i Sverige –
Men hur går det i Uddevalla?

Antalet husbilar i Sverige har vuxit kraftigt de senaste åren. Och i dag säljs det mer husbilar än husvagnar – ett verkligt trendbrott!

Och därmed ökar behovet av s k ställplatser. Den moderne husbilsägaren har ungefär samma beteendemönster som hotellgästen. Man vill gärna kunna ställa upp sin husbil centralt på gångavstånd till caféer, restauranger, shopping m m. Det beräknas att det görs närmare 4 miljoner gästnätter i husbil i Sverige.

Förutom själva ytan att placera husbilen på, ska ställplatsen också bl a ha bom med kortbetalning, el, tömningsbrunn för avlopp, sophantering, färskvatten.

För att utveckla servicen till husbilsägarna har campingbranschen i samarbete med Turistrådet Västsverige, Husvagnsbranschens Riksförbund och Caravan Club startat projektet Husbilsdestinaton Sverige, www.husbilsdestinationsverige.se.

I Uddevalla har frågan om utveckling av ställplatser diskuterats de senaste åren. Ja, fullmäktige har dessutom beslutat att iordningsställa en ställplats och i dagens läge finns en sådan mellan Bohusläns Museum och Riverside. Men genom missar i upphandlingen blev det inte, som planerat, premiär förra året.

Så frågan är: kommer ställplatsen igång i år? Husbilarna har redan börja rulla på Sveriges vägar och i början av maj är säsongen i full gång. Centrumhandlarna ropar efter kunder och husbilsgästerna skulle vara ett välkommet tillskott i handeln och för restauranger och caféer. I dag utgör den planerade ställplatsen i Uddevalla vanlig parkering för bilar (se bild nedan). Sedan ska den ju marknadsföras också – vem gör det?


Se också nedan bild på en ställplats i bruk, samt den skylt som säger att det är en ställplats.

onsdag 8 april 2015

Moraeus med mera för  femte säsongen
Det blir sommar i Dalarna även i år. Nu är det klart att det populära programmet Moraeus med mera kommer att sändas en femte säsong, och det blir stjärnklart över Orsasjön. Som vanligt är det minst tre artister som gästar programmet varje kväll – plus Kalle Moraeus själv förstås.
Programmet Moraeus med mera kommer att spelas in på Udden på Orsa Camping under åtta försommarkvällar i maj till juni. Inspelningen kommer att ske inför publik och för den som vill går det att äta middag före eller efter föreställningen på någon av områdets restauranger och boka övernattning på Orsa Camping för den som vill ha en riktig helkväll.
Inspelningsdatum för programmet är den 26, 27, 29, 30 och 31 maj samt den 5, 6 och 7 juni 2015.
Biljetterna släpps den 9/4 klockan 09:00. Biljetter köper man på www.moraeusmedmera.seeller via telefon 0250-462 00

tisdag 7 april 2015

Kommunal kamp om dragningen av den nya höghastighetsbanan för tåg

Den planerade höghastighetsbanan från Stockholm till Malmö, via Jönköping, ska vara klar år 2030.
Men redan nu står kampen mellan kommunerna vilken sträckning banan ska ha.

Det ena alternativet från Jönköping och söderut är via Ljungby och Värnamo, och mot det står dragning  via Växjö med kopplingar till Kalmar.

Ljungby/Värnamo-spåret är det rakast och därmed det kortaste och snabbaste, medan Växjö/Kalmar har större befolkning och tillgång till Universitet.

Och nu pågår en febril lobbyverksamhet från de aktuella kommunerna i kontakterna med regeringens förhandlare om hur sträckningen kommer att bli.

Från min lilla horisont anser jag det viktigt att banan når så många människor som möjligt, dvs det östligaste alternativet, via Växjö och med koppling till Kalmar.



måndag 6 april 2015

Var tionde svensk styr sin semester efter större sportevenemang
Enligt en undersökning från TNS-Sifo som Resia har låtit genomföra så har ungefär 10 procent av alla svenskar någon gång styrt sin semester efter ett större sportevenemang i världen. Det är främst männen som väljer att resa till sportevenemang. Störst är intresset hos personer mellan 35 och 50 år, som generellt sett spenderar mycket pengar på resor.
Mest bokade storstäderna i vår*
  1. London (1)
  2. New York (2)
  3. Barcelona (3)
  4. Paris (4)
  5. Rom (5)
  6. Prag (7)
  7. San Fransisco (6)
  8. Miami (8)
  9. Istanbul (17)
  10. Malaga (11)
*Bokningsstatistik flygresor utomlands, resor som genomförs mellan 1 mars och 31 maj.

söndag 5 april 2015


Svenskt turistkoncept expanderar till Köpenhamn

Den privata turistinformationen Stockholm Info som funnits sedan 2011 tar nu nästa steg i sin expansion. Den 1 april startar man upp två nya turistinformationer i Köpenhamn med namnet Copenhagen Info.
I Köpenhamn väljer man i en första fas att etablera sig på Strøget samt Langelinie. Strøget har en hög naturlig genomströmning av besökare i Köpenhamn och Langelinie är en viktig knutpunkt för besökare som ankommer med kryssningsfartygen. Utöver det kommer det också finnas mobila cykelenheter runt om i staden för att på bästa sätt ge service till besökarna.
Vi ser ett behov av utökad turistinformation på besökarnas villkor. Vi har Proof of Concept från Stockholm och om vi kan bidra till att stärka attraktionskraften för Köpenhamn som destination och samtidigt öka tillgängligheten för besökarna så är det något som gynnar alla i branschen” - säger Micha Gottfarb, VD på Stockholm Info AB
Utöver etableringen av de fysiska turistinformationerna sker lansering av en webbplats för besökare där de dels kan förkovra sig i utbudet samt förköpa biljetter till alla de större attraktionerna i Köpenhamn. Ett axplock av de som valt att samarbeta med Copenhagen Info från starten är Carlsberg, Zoo, Copenhagen Card och Tivoli d.v.s. några av Köpenhamns största attraktioner.

onsdag 1 april 2015


Husbilsförsäljningen har öppnat starkt 2015 - plus 18,5%


2015 har startat bra för husbilsförsäljningen i Sverige. Efter årets första tre månader ligger ökningen på närmare 20 % i jämförelse med föregående år. Däremot har försäljningen av husvagnar minskat - minus 10 % jämfört med motsvarande perioden 2014.


Husvagnsregistreringar för mars 2015
Under mars månad 2015 registrerades 324 husvagnar. (Motsvarande månad året dessförinnan registrerades 319 stycken.) Hittills under 2015 betyder det 427 registrerade husvagnar mot 478 under samma period 2014. I procent innebär detta en minskning med 10,66 %.

Husbilsregistreringar för mars 2015
Mars månads husbilsregistreringar visar 437 stycken, medan det i mars föregående år registrerades 360 husbilar. Hittills under kalenderåret 2015 har det totalt registrerats 589 husbilar, medan det under motsvarande period 2014 registrerades 497 stycken. I procent innebär detta en ökning med 18,51 % för år 2015.