Powered By Blogger

fredag 10 april 2015

Debattartikel i Bohusläningen 
10 april 2015
(http://bohuslaningen.se/asikt/debattochinsandare/1.3898183-uddevalla-behover-en-professionell-lobbyist)

Uddevalla behöver en professionell lobbyist

Tidigare har vi sett att Uddevalla och Bohuslän är tvåa på bollen, för att prata fotbollsspråk. Vi har sett NÄL:s utveckling på Uddevallas och Bohusläns bekostnad. Högskolan gick Uddevalla förbi och förlades till Trollhättan.

Senast var det utveckling av Bohusbanan, där nu Trafikverket uppenbarligen satsar på dubbelspår till Oslo – genom Dalsland - sannolikt på bekostnad av utveckling och dubbelspår på Bohusbanan och Bohusbanans förlängning till Oslo.

Och så nu SJ:s snabbtåg från Uddevalla till Stockholm. Med den nya tidtabellen blir det avsevärt svårare, för att inte säga omöjligt, att förlägga en arbetsdag i Stockholm och resa samma dag t o r med SJ:s direkta snabbtåg.

Hur kommer det sig att Uddevalla, och ibland tillsammans med övriga Bohuskommuner, ständigt förlorar dessa matcher? Jo, man är helt i avsaknad av professionell lobbyverksamhet.

Uddevalla behöver en lobbyist som hela tiden bevakar Uddevallas intressen på det politiska riksplanet och även utvecklar kontakterna med de olika departementen samt med myndigheter och olika organ som finns. Och till 80 % finns denna verksamhet i Stockholm. Så det  blir en resor till Stockholm,  men det kommer att löna sig för Uddevalla.

Så engagera en lobbyist som kan sitt Uddevalla och har bra lokala kontakter med såväl politiken som med näringslivet. Sätt sedan en referensgrupp runt denne lobbyist och på så sätt få en bred förankring i de frågor som är aktuella och som ska drivas.

Om någon undrar var denna superkraft finns? Jo, det finns flera olika alternativ, men det namn som toppar min lista är den avgående Vd:n för Uddevalla Energi, Roger Johansson. Han är väl insatt i Uddevallas problem, väl insatt såväl i de politikiska turerna som i olika samhällsfunktioner. Dessutom har han en bred erfarenhet av att bedriva lobbyarbete i sin tidigare gärning.

Sätt sedan en referensgrupp kring honom med representanter från Uddevalla kommun, Uddevalla Näringsliv, Fastighetsägarna med flera näringslivsorganisationer.

Då skulle inte Uddevalla behöva vara två bollen utan i stället först på bollen!

Nils Carlsson

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar