Powered By Blogger

torsdag 9 april 2015

Antal ställplatser för husbilar växer i Sverige –
Men hur går det i Uddevalla?

Antalet husbilar i Sverige har vuxit kraftigt de senaste åren. Och i dag säljs det mer husbilar än husvagnar – ett verkligt trendbrott!

Och därmed ökar behovet av s k ställplatser. Den moderne husbilsägaren har ungefär samma beteendemönster som hotellgästen. Man vill gärna kunna ställa upp sin husbil centralt på gångavstånd till caféer, restauranger, shopping m m. Det beräknas att det görs närmare 4 miljoner gästnätter i husbil i Sverige.

Förutom själva ytan att placera husbilen på, ska ställplatsen också bl a ha bom med kortbetalning, el, tömningsbrunn för avlopp, sophantering, färskvatten.

För att utveckla servicen till husbilsägarna har campingbranschen i samarbete med Turistrådet Västsverige, Husvagnsbranschens Riksförbund och Caravan Club startat projektet Husbilsdestinaton Sverige, www.husbilsdestinationsverige.se.

I Uddevalla har frågan om utveckling av ställplatser diskuterats de senaste åren. Ja, fullmäktige har dessutom beslutat att iordningsställa en ställplats och i dagens läge finns en sådan mellan Bohusläns Museum och Riverside. Men genom missar i upphandlingen blev det inte, som planerat, premiär förra året.

Så frågan är: kommer ställplatsen igång i år? Husbilarna har redan börja rulla på Sveriges vägar och i början av maj är säsongen i full gång. Centrumhandlarna ropar efter kunder och husbilsgästerna skulle vara ett välkommet tillskott i handeln och för restauranger och caféer. I dag utgör den planerade ställplatsen i Uddevalla vanlig parkering för bilar (se bild nedan). Sedan ska den ju marknadsföras också – vem gör det?


Se också nedan bild på en ställplats i bruk, samt den skylt som säger att det är en ställplats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar