Powered By Blogger

onsdag 27 maj 2015

Hur många s k tillkännagivanden tål en regering?

Innevarande Riksdag innehåller ett antal s k tillkännagivanden, dvs oppositionen meddelar regeringen sin viljeyttring i en viss fråga.

Nu senast var det slaget om välfärden där oppositionen, dvs Alliansen och SD, vill ändra uppdragsskrivningen i utredningen om hur välfärden ska drivas i framtiden.

Hur många tillkännagivanden tål en regering? Samtidigt visar ju att när Riksdagen beslutar om dessa tillkännagivanden att Riksdagen har, precis som efter valet, en icke socialistisk majoritet.

Så ska man spetsa till kan man säga att regeringens uppgift blir att utreda och behandla oppositionens förslag i stället för att driva sina egna frågor.

När det nu är en icke socialistisk majoritet i Riksdagen bör ju också detta visa sig i regeringsbildningen. Så efter ett visst antal tillkännagivanden som majoriteten i Riksdagen beslutat om uppstår den demokratiska frågan hur många tillkännagivanden innan regeringen kastar in handduken?

Det påminner mig om i min ungdom när vi spelade fotboll med lite egna regler och då gällde efter tre hörnor blir det straff.

På samma sätt i Riksdagen, efter ett visst antal tillkännagivanden, kan regeringen gå till talmannen och be denne sondera terräng om det finns underlag för en icke socialistisk regeringsbildning, alternativt utlysa nyval

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar