Powered By Blogger

tisdag 21 juli 2015

Piteå ger mest sommarsemester för pengarna

Den norrbottniska kuststaden Piteå ger mest semester för pengarna. Det framgår av Zmartas sommarstadsindex där svenska semesterresmål jämförs. Med varma sommardagar och låga priser på mat och logi hamnar staden i norr på indexets förstaplats.
Sommarsemestern är en helig tid för svensken och över hälften av oss önskar att de kunnat vara lediga längre under sommaren. För varje år ökar antalet personer som väljer att tillbringa semestern någon annanstans än där man bor. Med upplevd kort ledighet vill vi med andra ord optimera sommaren så gott vi kan. Samtidigt är perioden efter sommarsemestern tiden då flest svenskar har en ansträngd ekonomi.
För att ta reda på var i Sverige man får mest semester för pengarna har den finansiella tjänsten Zmarta presenterat ett sommarstadsindex som jämför priset per Celsius-grad på de populäraste semesterresmålen i Sverige. Piteå, som står för hälften av sommarturismen i Norrbotten, tar förstaplatsen i indexet med en kostnad på 104 kronor per grad, följt av Borgholm på Öland. Traditionella sommarorter som Båstad och Visby hamnar längre ner i listan och allra längst ner hittas Ystad där varje grad kostar semesterfiraren 154 kronor – mycket på grund av dyra boendepriser.
Sommarstadsindexet är baserat på priset för en natt i dubbelrum på hotell, ett glas vin och en varmrätt på restaurang, samt ett dygns båtplats i ortens hamn. Totalkostnaden har sedan delats med snittemperaturen under juli månad på varje ort, för att ge ett pris per Celsius-grad.
Zmartas sommarstadsindex
 1. Piteå 104 kr
 2. Borgholm 115 kr
3. Tylösand 118 kr
 4. Båstad 130 kr
  5. Varberg 131 kr
   6. Visby 151 kr
   7. Smögen 153 kr
8. Ystad 154 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar