Powered By Blogger

onsdag 15 januari 2014

F d statsrådet Maud Olofsson föreslås som ordförande för Visita - besöknäringens samlade branschorganisation 

Maus Olofsson, tidigare näringsminister och ordförande i Centerpartiet, föreslås som ny ordförande i branschorganisationen Visita.

Visita är en utveckling av SHR, Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, och omfattar idag även andra delar av besöksnäringen, bl a camping och skidliftar.

Med sin bakgrund har Olofsson självfallet god kunskap i det så viktiga lobbyarbetet, vilket i ett valår som 2014 är extra intressant. Den av den borgerliga Alliansen genomförda momssänkningen på krogar,  hotar ju den röd-gröna sidan att bryta upp och återgå till 25 % för restaurangtjänster.

Frågan är hur Maud Olofsson kommer att uppfattas i maktens boningar, dvs riksdag och regering.  Har hon hunnit bli tillräckligt "avpolitiserad". Vid ett ev maktskifte efter valet är just den frågan högintressant. Annars är risken att Visita blir ställt offside.

Ev egen erfarenhet vet jag att Maud Olofsson är mycket väl insatt i besöknäringens villkor och visade under sin tid som näringsminister stort intresse för turism- och besöksnäringens frågor.

Om Visitas årsstämma i april väljer Maud Olofsson, ersätter hon Claes Bjerkne, som varit ordförande i senaste två åren. Bjerkne var ju innan dess Vd för Göteborg & Co





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar