Powered By Blogger

lördag 4 januari 2014

Riksbankschefen på kollisionskurs med regeringen

Riksbankens uppgift är att svara för en stabil prispolitik, som främsta hjälpmedel har man räntevapnet.
Men den låga räntan Sverige nu har, en reproränta på 0,75%, och en prisnivå som i stort är inflationsbefriad, kan inte Riksbanken göra så mycket mer inom sitt ansvarsområde.

Vad gör då Riksbankschefen Stefan Ingves?  Jo, han ger sin i politikernas område, bostadspolitiken.
Han anser att svenska hushållen är för högt belånade och vill tvinga fram amorteringskrav, oavsett hur "balansräkningen" ser ut i de enskilda hushållen. För att driva detta krav vidare vill han att regeringen tillsätter en bostadskommission.

Ingves utgångspunkt är att hushållens skuldsättning inte får överstiga 180% av den disponibla inkomsten. Men varför skall t ex ett äldre pensionspar amortera, där kanske belåningen understiger 50% av husets värde. Nej, behåll amorteringsfriheten där belåningen är låg i förhållande till husets värde, oavsett om belåningen överstiger 180% av den disponibla inkomsten. Ingves måste ju också ta hänsyn till befintliga tillgångar i form av bankmedel, aktier m m.

Så vill Inges sitta kvar som Riksbankschef får han hålla sig inom sitt ansvarsområde, penningpolitiken, och låta riksdag och regering sköta bostadspolitiken. I annat fall blir det med all säkerhet en tidigare pensionering för honom än vad han själv föreställt sig.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar