Powered By Blogger

lördag 18 januari 2014

Drömmen om ett OS i Sverige redan död - men hur länge kan Sverige medverka i OS i andra länder och aldrig bjuda tillbaka?

För att få arrangera ett OS krävs tre saker, förutom att det självfallet finna anläggningar, logi m m, nämligen:

  • ett starkt folkligt stöd
  • politisk vilja i den arrangerande staden
  • ekonomiska garantier från regeringen
Regeringen har hela tiden varit mycket skeptisk till de kalkyler idrottsrörelsen arbetat fram. Då nu också  den politiska majoriteten i Stockholm gjort tummen ned för OS-projektet, är idrottens dröm och vision om att få arrangera vinter-OS i Stockholm och Sverige 2022 helt död!

Frågan är väl om stockholmspolitikerna kommit till en annan slutsats om det inte varit valår i år. Politikerna bedömde uppenbart svårt att fånga politiska röster på ett OS, samtidigt som man skär ned i äldrevården och skolan. 

Sedan är naturligtvis konsekvensen av Sveriges ställningstagande, och då framför allt regeringens agerande. Hur länge kan svenska idrottsmän och idrottskvinnor delta i de Olympiska spelen i andra länder, samtidigt som Sverige inte ens försöker bjuda tillbaka. 

Det påminner mig om att ständigt bjuda andra på middag, men aldrig få en inbjudan tillbaka.

Så det beslut kommunfullmäktige ska fatta i februari om man ska gå vidare med arbetet med en OS-ansökan, ja det synes vara redan fattat. 

Sedan kan man spekulera i om idrottsrörelsen varit allt för naiv och inte politiskt förankrat sitt arbete med OS-ansökan. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar