Powered By Blogger

fredag 10 januari 2014

Idrottsevenemang viktiga i den  turistiska omsättningen -
Vasaloppet genererar 250 miljoner och skapar 100-tals arbetstillfällen

Att stora och små idrottsevenemang är viktiga för den turistiska utvecklingen och dess ekonomi är ingen nyhet. Kan man dessutom få årligt återkommande evenemang är det givetvis en extra fördel.

Ett bra sådant exempel är Vasaloppet. Enligt en nyligen genomförd undersökning av Rubin Research visar att under Vasaloppets vintervecka 2013 omsatte de 70 000 tillresande  över 192 miljoner i de tre Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Mora och Älvdalen.

Tillsammans med sommarens arrangemang av Vasaloppet, som omsätter ca 60 miljoner,  ger Vasaloppets olika lopp en årlig turismekonomisk omsättning på ca 250 miljoner. Av denna totala omsättning är ca 35 miljoner export, dvs utländska turister som i olika former, tävlande och medföljande, besöker Vasaloppet.

Denna undersökning visar att Vasaloppet inte bara är en motor i idrottsrörelsen utan också en motor i de besöksnäringen. Även staten, genom momsintäkter, tjänar ett antal miljoner på Vasaloppet.

Därtill ska läggas värdet av de turister som strömmar till bygderna kring Siljan året om. Här spelar självfallet varumärket Vasaloppet en betydande roll. Och betänk också värdet på den mediala exponeringen Vasaloppet ger.

Därmed kan vi konstatera att det är viktigt att slå vakt om de idrottsevenemang som finns. Därför är det viktigt att BMK Uddevalla kan behålla statusen att årligen arrangera VM i motocross. Visserligen ligger inte den turistiska omsättningen av detta arrangemang i nivå med Vasaloppet. Men VM-crossen ger en årlig turistisk omsättning på 30 miljoner. Inte illa!!

Men genom samverkan kan Uddevalla öka sitt arbete med s k idrottsturism. Därför är det mycket glädjande att Destination Uddevalla nu tagit ett sådant initiativ och lagt fast att idrottsturism är en prioriterad målgrupp. Med den idrottsliga infrastrukturen i form av hallar och planer har Uddevalla goda möjligheter att "ta hem" såväl tävlingsevenemang som lägerverksamhet samt olika möten i anslutning till detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar