Powered By Blogger

tisdag 16 december 2014

Norska kronan faller som en sten - ett hot mot gränshandel och svensk turismnäring

Genom den kraftiga sänkningen av oljepriset,  i kombination med sänkt ränta,  gör att norska kronan faller som en sten och ligger i dagens läge i paritet med den svenska kronan. Ja, under tisdagen var t.o.m. den svenska kronan några ören mer värd än den norska.

Detta slår självfallet mot gränshandeln och där är Bohuslän oerhörd känslig. Investerarna av nya shoppingcentrat i Tanumshede lär nog darra när de planerade köpsugna norrmännen minskar. Även gränshandeln i Strömstad kommer att märka att värdet på den norska valutan reducerats, även om Strömstads gränshandel i högre grad bygger på livsmedel där prisskillnaderna mellan Norge och Sverige fortfarande kommer att vara stora.

Även Uddevalla med det stora och utbyggda Torps köpcentrum går inte heller opåverkat av fallet av den norska kronan.

Så när julhandeln är avslutad väntar en bister vinter för många affärer i Bohuslän.

Sker det ingen förändring av valutaförhållandet mellan Norge o Sverige inför inför sommaren 2015, kommer det också att innebära stort bortfall av norska turister i Sverige. Norge är ju den största utlandsmarknaden för svensk turism. Och även här är Bohuslän speciellt utsatt - framför allt gäller detta camping- och båtturismen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar