Powered By Blogger

tisdag 2 december 2014

Två stora politiska misstag har lett fram till dagens politiska cirkus i Riksdagen

Så är då Sverige där man var på valnatten - inget av de traditionella blocken har majoritet och med SD som vågmästare, en roll som SD får maximalt utrymme att nyttja, Och det gör man verkligen.

Nu säger alltså SD är man i frågan om satsbudgeten avser att rösta med Alliansen. Detta ger per automatik att Alliansens budget vinner. Precis som en enkel man redan på valnatten kunde analysera och förutspå.

Därför uppstår politiskt misstag 1:
Hur kunde Fredrik Reinfeldt avgå både som statsminister och partiordförande redan på valnatten. Detta kommer att visa sig vara ett mycket oprofessionellt handlande. För det första har Riksdagen en majoritet av icke socialistiska partier, vilket innebär att Alliansen kunnat fortsätta att regera precis som man gjort i åtta år. Detta genom ett informellt stöd av SD, Och med Reinfeldt som statsminister. Genom hans handlande lämnades såväl M som Alliansen i stort tomrum på ledarskap, vilket synbart kom idagen efter SD:s beslut att stödja Alliansens budgetförslag.

Sedan till politiskt misstag 2:
S hade haft större chanser att lösa dagens konflikt om man varit ensam på regeringstronen, dvs lämnat Mp utanför regeringen. Nu är Mp spöket för samverkan över blockgränserna.

I den uppkoman situationen finns tre huvudalternativ:

  1. Löfvèn och S slänger ut Mp ur regeringen att kör som en liten minoritetsregering
  2. Löfvèn o ch S bildar regering med C och Fp
  3. Alliansen kommer tillbaka och bildar minoritetsregering
Samtliga tre alternativ skapar förutsättningar för blocköverskridande samtal - utan att SD får ett avgörande inflytande.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar