Powered By Blogger

onsdag 21 maj 2014

Undantagstillstånd utfärdat i hela Thailand – vad händer med semesterresor till Thailand? Tystnad från resebolagen

Vi har sett det förr. Inre politiska konflikter och strider motverkar utveckling av turismnäringen. Senast var det Egypten och där avråder UD från s k icke nödvändiga resor med undantag från turistorterna vid Röda havskusten.

Och resultatet för turismnäringen i Egypten är katastrofal. Det kommer att ta många år innan den internationella turismen återvänder.

Nu är det Thailand som är i fokus. I veckan utfärdade Militären undantagstillstånd i hela landet. Detta militära undantagstillstånd innebär att militären får befogenheter som överstiger de civila myndigheters rättigheter vad gäller upprätthållande av den allmänna säkerheten, vilket bl a kan innebära utegångsförbud kvällstid även på kända turistorter.

Thailand är extremt beroende av den internationella turismen. Vad händer med den? I Sverige avråder UD att resa till vissa regioner i Thailand och iaktta stor försiktighet i Bangkok.

Men resebolagen fortsätter försäljning av resor som om ingenting har hänt – här gäller ”business as usual”. Det vore klädsamt om resebolagen på sina hemsidor la ut information. Detta gäller bl a avbokningsregler. En familj som bokat en resa och känner osäkerhet att fullfölja resan, hur ska dom agera? Gäller avbeställningsskyddet mot bakgrund av händelseutvecklingen i Thailand, även om resmålet i Thailand inte ligger i en region som UD avrått att resa till, men att man känner allmän oro för landet Thailand?


Jag får en känsla av att resebolagen väger in svenskarnas vänliga inställning till det Thailändska folket efter tsunamin för ett antal år sedan. Resebolagen vill eller vågar inte riskera  en stor och viktig marknad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar