Powered By Blogger

fredag 9 maj 2014

Skärpta krav på bankerna - men vem betalar den notan? Tar bankerna det själva eller skickar man notan till bolånekunderna?

Finansinspektionen (FI) skärper kraven på svenska banker. Bakgrunden är att skapa ett stabilare finansiellt system.

Och det är bra! Men sedan uppstår frågan om bankerna skickar denna nota vidare till bolånekunderna? Enligt analytiker kan en sådan vidarebefordran till bolånekunderna innebära en räntehöjning på 0,15%-0,25%.

Med den beräknade årsvinst som de fyra svenska storbankerna gör i år, upp mot 100 miljarder tillsammans, vore det ytterst klädsamt om bankerna tog notan själv genom mindre vinstuttag eller interna effektiviseringar.

Men mycket pekar på att bankerna kommer att få hjälp av Riksbanken, som sannolikt i sommar sänker sin styrränta. Normalt brukar ju större delen av Riksbankens sänkningar gå tillbaka till bolånekunderna genom sänkta bolåneräntor. Men tro inte inte detta denna gång.

Allt pekar på att den räntesänkning som sannolikt Riksbanken genomför i sommar inte kommer bolånekunderna till del. Och vips har Riksbanken hjälpt storbankerna att behålla sina vinster och dessutom slippa höja bolåneräntorna gentemot kunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar