Powered By Blogger

fredag 6 juli 2018

Ökat konsumentskydd vid bokning av resor på nätet


Hittills har det funnits ett konsumentskydd vid resor när man ex vis hos en resebyrå bokat en resa som innehåller såväl flyg som hotell, den s k Paketreselagen.

Men idag bokas närmare hälften av alla resor av oss själva och på internet. Med andra ord ett helt annat beteende än när den s k Paketreselagen skrevs i början 90-talet och som bygger på ett EU-ddirektiv.

När man idag bokar en flygresa på internet erbjuds man i regel att även boka boendet och hyrbil vid samma tillfälle och på samma sätt. Fr o m 1 juli får den resesajten eller sajten för flygbolaget där man gör bokningen, samma ansvar som tidigare resebyrån haft, dvs resan betraktas som ett "sammanlänkat researrangemang", om man bokar flygresan, hotellet och hyrbilen på samma sajt och samma tillfälle. Och då får man samma skydd som den tidigare Paketreselagen gett. Det  är ett s k EU-direktiv som nu alltså integrerats i svensk lag.

Men det är viktigt att påpeka att man måste boka på samma sajt och vid samma tillfälle. Bokar man flygresan på en sajt och hotellet på en annan sajt omfattas man således inte av den nya lagen.

Denna förändring kan tänkas att ta hotellbokningar från traditionella hotellbokningssajter som Hotel.com och Booking.com. Eller så kanske dessa bokningssajter också börjar erbjuda flygresor?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar